Kdy se otevřou restaurace? Dříve se najíte u sousedů než u nás

Voda v restauraci, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. května 2020 9:38

Česko kvůli koronaviru postupně rozvolňuje opatření. Zatímco ale například na Slovensku restaurace postupně otevírají, u nás si strávníci musí ještě počkat.

Čím dál více zemí zasažených pandemií nemoci covid-19 ladí plány ohledně postupného uvolňování restrikcí a zveřejňuje plány ekonomické pomoci. Na Slovensku se dnes budou moci otevřít hotely a všechny obchody mimo nákupní centra.

Slovenský premiér Igor Matovič v pondělí ohlásil, že země začne restrikce přijaté kvůli pandemii uvolňovat rychleji, a dnes se tak otevřou muzea, galerie, kadeřnictví, venkovní turistické atrakce či hotely. Kromě toho začnou fungovat terasy restaurací a všechny obchody s výjimkou velkých nákupních center.

V Česku došlo k uzavření restaurací 14. března. Mohly nabízet jen prodej z okénka nebo rozvoz. 23. března vláda prodloužila uzavření obchodů i restaurací do 1. dubna.

Nakonec dojde k jejich otevření až 25. května. Otevřou se vnitřní prostory restaurací, hospod, bufetů, kaváren, vinoték a pivoték. Začít fungovat budou moci hotely, venkovní kempy a další ubytovací zařízení, a to včetně jejich restaurací a kaváren.

V současné době je v tuzemsku podle Asociace hotelů a restaurací ČR uzavřeno 95 procent ubytovacích zařízení. V hotelech a penzionech se mohou ubytovat pouze lidé z důvodu výkonu práce nebo podnikání. 

V Rakousku mohou být už od víkendu otevřené všechny obchody, v polovině května mají následovat restaurace, tedy opět dříve než u nás. I v Polsku se otvírají hotely, obchodní centra či knihovny, v Maďarsku dokonce i restaurace, pokud budou hosty obsluhovat venku.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Restaurace