Kdy se otevřou školky a proč se kolem nich mlčí?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. května 2020 11:09

Napříč celým Českem už několik týdnů rezonují návrhy a plány na znovuotevřený základních, středních a vysokých škol. O školkách se ale v takovém měřítku nemluví a stejně tak se nezmiňují termíny, kdy by se do nich mohly opět vrátit děti. Proč tomu tak je a kdy otevřou?

Na rozdíl od ostatních školy není zřizovatelem školek stát. V drtivé většině případů se jedná o města či kraje nebo o soukromá zařízení. Mateřské školy proto nespadají pod ministerstvo a jejich výrazná decentralizace vnáší chaos mezi rodiče, kteří neví, kdy se které zařízení otevře.

Vládní opatření se navíc netýká mateřských škol, které městské části zavřely z vlastní iniciativy a samy mohou rozhodnout o jejich opětovném otevření. Nejjistější informace proto vždy poskytne daná školka nebo její přímý zřizovatel.

Například městské části v Praze vesměs plánují, že opět otevřou školky 25. května, kdy by mohly pro mladší děti znovu začít fungovat také základní školy. I pět desítek mateřských škol v Olomouci obnoví provoz zřejmě 25. května, kdy by měly malé děti moci opět chodit i do jeslí.

Mateřské školy, které zřizuje Plzeň, se otevřou společně se základními školami, a to ve velmi omezeném provozu. O znovuotevření školek rozhodnou jejich ředitelky na základě usnesení městské rady. Zatím platí, že základní školy, a v Plzni tedy i mateřské, by se měly otevřít v pondělí 25. května.

Nymburk od pondělí 4. května otevře mateřské školy, které uzavřel kvůli pandemii koronaviru. Děti se do školek vrátí za dodržení přísných hygienických pravidel. Mateřské školy v Liberci se otevřou nejpozději 18. května, provoz v řadě z nich bude časově i kapacitně omezen. V sousedním Jablonci nad Nisou zahájí provoz 11. května v rozsahu jako před vyhlášením nouzového stavu.

Radnice jednatřicetitisícového Trutnova hodlá ve středu 6. května otevřít všechny mateřské školy ve městě. Již 4. května chce otevřít městské jesle. Dosud je většina z 11 mateřských škol kvůli pandemii covidu-19 zavřená, mimo provoz jsou i jesle.

Základní a mateřské školy v Bohumíně na Karvinsku zjišťují mezi rodiči zájem o opětovnou docházku dětí do školek a škol. Výuka na prvním stupni základních škol má začít 25. května, ale nástup školáků je dobrovolný a záleží na rozhodnutí rodičů.

Konkrétní informace o jednotlivých školách je třeba vždy zjistit na stránkách dané školy, města nebo kraje.

Témata: Školství školky Mateřská škola dětské Děti