Nebezpečný terorista v Praze? Měl být hlavním vrahem v Bataclanu. Češi pomohli k jeho zadržení

Teroristické útoky v Paříži (13. 11. 2015) - Bataclan 3

Autor: Ďásková, stars24.cz

31. ledna 2018 7:45

V Praze před třemi lety pobýval nebezpečný terorista, který patřil k členům skupiny, která později útočila v pařížském klubu Bataclan.

S šokující zprávou přišla Česká televize. Veřejnoprávní televize uvedla, že se jednalo o Maročana s francouzským pasem Redu Hame, jehož jméno se v minulých letech vyskytovalo v médiích v souvislosti s radou, kterou si islamisté předávali. Do západní Evropy je výhodné se vracet přes Prahu.

Reda Hame se před třemi lety ubytoval v pražském hotelu Duo. Tou dobou už teroristé plánovali útok na rockový klub Bataclan a fotbalový stadion Stade de France. Uvedl to francouzský deník Le Monde.

Tou dobou už byl ale v hledáčku policie. Té se ho také podařilo zadržet. A to ještě před tragickým útokem, který si v roce 2015 vyžádal 135 lidských životů.

K zadržení Reda Hame došlo v srpnu téhož roku. Přispěli k tomu i informace české civilní rozvědky. „Byli jsme mu doslova v patách, a proto můžeme potvrdit, že v České republice nechystal žádný teroristický útok,“ uvedl mluvčí BIS Ladislav Šticha. Po celou dobu jeho pobytu v Praze z něj Bezpečnostní informační služba nespustila zrak. Ani v hotelu ani jinde v Praze se nesetkal s nikým dalším. Reda měl francouzský pas a zaplatil si v Praze více hotelů najednou. Tím se svůj pobyt v metropoli snažil utajit. 

„BISka“ své poznatky předala francouzské straně, která nebezpečného Maročana v srpnu 2015 zatkla. „I na základě našich informací se podařilo ve Francii teroristu včas zatknout. Tato zpravodajská operace byla jednou z mnoha, které ilustrují špičkovou spolupráci, která probíhá mezi evropskými kontrarozvědkami,“ dodává Šticha.

Evropské kontrarozvědky se od roku 2001 sdružují v takzvané Protiteroristické skupině. Útoky v Paříži a Bruselu vedly ke vzniku speciální oddělení s názvem Synapse, jehož hlavním úkolem je výměna klíčových informací.

Témata: Teroristické útoky v Paříži (13. 11. 2015) Redu Hame (terorista z Bataclanu) BIS Paříž Praha Brusel