Zrušení daně z nabytí se zaseklo. Od kdy by mělo platit?

Daně, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

26. dubna 2020 11:22

Návrh ministerstva financí na zrušení daně z nabytí nemovitosti a souvisejícího zrušení daňového uplatnění odpočtů bude mít zpětnou účinnost ke dni schválení vládou. Ta by jej měla projednat v týdnu od 6. do 10. dubna.

Do té doby platí, že kdo nabývací daň zaplatí, může si po celou dobu splácení hypotéky daňově uplatňovat odpočty, uvedla na internetových stránkách ministerstva financí ministryně Alena Schillerová (za ANO). Návrh bude muset ještě schválit Parlamentem.

Případné zrušení daně z nabytí nemovitosti označili za správný krok zástupci většiny realitních firem a developerů. Podle nich by to mohlo rozhýbat realitní trh.

Tím přitom argumentuje i ministerstvo financí. Daňoví odborníci se pak na přínosu zrušit daň a daňové zvýhodnění úroků z hypoték neshodují. Podle jedněch je to nesystémové opatření, které trh s nemovitostmi vůbec neovlivní.

Podle dalších je to dobrý nápad, který by i mohl trhu pomoci, ale neměl by být zaváděn v době krize. Opozice zrušení daně z nabytí nemovitostí prosazuje dlouhodobě, MF ale dříve návrhy odmítalo.

Témata: Daně Byty nemovitosti