Harmonogram uvolňování: Jak bude probíhat otevření škol a kadeřnictví?

Vlasy, holičství

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

25. dubna 2020 9:42 | Aktualizováno: 25. dubna 2020 21:54

Vláda počítá s tím, že od 25. května se žáci prvního stupně základních škol budou moci učit ve školních skupinách po 15 dětech. Ministr očekává, že této možnosti využijí rodiče 40 až 60 procent dětí. Studenti vysokých škol se už do škol postupně vrací, u zbylých žáků je situace složitější.

Pokud to vývoj šíření nemoci dovolí, pro maturanty se dveře škol otevřou 11. května a skupinám mladších školáků 25. května. Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) by se po 25. květnu na první stupeň mohly vrátit ty děti, pro které není covid-19 rizikový a které nebydlí s nikým z ohrožených skupin lidí, tedy třeba s prarodiči.

Ve školách by se děti zařadily do patnáctičlenných školních skupin. Ostatní by zatím zůstali doma, stejně jako starší či chronicky nemocní učitelé. I z toho důvodu by měla pokračovat v neomezené míře také dosavadní výuka na dálku.

Ministr očekává, že této možnosti využijí rodiče 40 až 60 procent dětí. Z provozních důvodů chce, aby rodiče dali ředitelům minimálně týden předem vědět, zda jejich dítě k výuce nastoupí.

Jak jsou na tom obchody a služby?

Od příštího pondělí se otevřou provozovny s plochou do 2500 metrů čtverečních, které mají vlastní vchod a nejsou v obchodním centru.

Původní plán přitom počítal s postupným otevíráním provozoven do 200 a 1000 metrů čtverečních až do června. Začnou znovu fungovat knihovny, autoškoly, posilovny či venkovní prostory zoologických zahrad, budou možné komorní bohoslužby.

Od 11. května mají začít fungovat restaurace se zahrádkou či výdejním okénkem, kadeřnictví, muzea a galerie. Pokud bude pokračovat příznivá epidemiologická situace, tak se za přísných hygienických podmínek tento den otevřou i obchodní centra.

V poslední fázi 25. května by mohly v běžném provozu fungovat restaurace, ubytovací zařízení, divadla či zámky. Počítá se i s uvolněním kulturních a společenských akcí, počet účastníků ještě vláda upřesní.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Obchody Školství Vlasy