Nová pravidla v obchodech: Lidé NESMÍ zkoušet oblečení!

Opatření obchodních domů proti Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. dubna 2020 17:53

Zákazníci v prodejnách, které se budou moci po nucené pauze znovu v pondělí otevřít, nebudou smět zkoušet oblečení. Vrácené zboží bude muset být tři dny v kontejneru nebo krabici s označením "karanténa".

Podobné boxy budou muset být také v knihovnách, kniha v něm po vrácení bude muset zůstat následující dva dny. Podrobné informace k uvolňování opatření zveřejnilo dnes ministerstvo zdravotnictvím (MZd) na svém webu.

Vláda ve čtvrtek schválila rychlejší uvolňování podnikatelských a dalších činností. Od pondělí se tak mohou otevřít provozovny do 2500 metrů čtverečních, které nejsou součástí obchodního centra nad 5000 metrů čtverečních, nebo mají vchod zvenku. Provoz mohou obnovit také informační centra, knihovny, posilovny a fitness centra, zoologické, botanické a dendrologické zahrady bez vnitřních expozic. Lidé mohou znovu do autoškol a na bohoslužby.

Kromě již platných opatření, jako je nošení roušek, používání jednorázových rukavic nebo dodržování dvoumetrových rozestupů, MZd mezi požadavky uvádí omezení odpočinkových zón. Zásadní zprávou je zákaz provozu zkušebních kabin, a tedy zkoušení oblečení. Pro knihkupce platí, že manipulovat s knihami a dalším podobným zbožím může personál pouze v rukavicích, zákazníci si musejí u vstupu dezinfikovat ruce.

Čtenáři knihoven si budou také muset po příchodu dezinfikovat ruce, přečtenou knihu odevzdají do krabice označené "karanténa".

Návštěvníci zoologických a botanických zahrad si budou moci vstupenky zakoupit jen on-line, aby se zamezilo shlukování lidí na místě, zdůvodnilo ministerstvo. Počet návštěvníků nesmí přesáhnout 150 lidí na jeden hektar. Prodej občerstvení bude možný v automatech, jen ve výjimečných případech přes výdejní okénko.

Původní harmonogram umožňoval od pondělí otevřít provozovny do 200 metrů čtverečních, posilovny a autoškoly byly zahrnuty do vlny od 11. května, zoologické zahrady dokonce až do etapy od 25. května.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Obchody