VELKÝ PŘEHLED: Co se smí a nesmí po uvolnění opatření? Do kdy budou roušky a zavřené školy?

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. dubna 2020 13:30

Dneškem končí zákaz volného pohybu osob, který v Česku kvůli epidemii nového koronaviru platil od 16. března. Lidé se zároveň mohou ode dneška pohybovat ve volném prostoru ve skupinách až deseti osob, a ne maximálně ve dvou, jako dosud.

Možné je také cestovat do zahraničí, včetně dovolených. Při návratu do Česka se ale lidé budou muset prokázat negativním testem na koronavirus, nebo budou muset podstoupit dvoutýdenní karanténu.

O uvolnění některých plošných restrikcí rozhodla vláda ve čtvrtek. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) to umožnila dobrá epidemiologická situace. Rozšíření počtu osob, které se mohou pohybovat společně, ze dvou až na deset, je podle Vojtěcha logický krok i vzhledem k tomu, že se od začátku tohoto týdne mohou konat svatby za účasti deseti osob.

V důsledku zrušení zákazu volného pohybu osob je ode dneška opět možné cestovat do zahraničí. Od půlky března to bylo až na výjimky zakázáno. Pro cesty do ciziny nyní platí stejná pravidla jako pro pohyb po Česku. "Pokud se člověk vrací, tak buď musí být covid negativní prokázaným testem, nebo musí absolvovat čtrnáctidenní karanténu," uvedl ve čtvrtek Vojtěch.

Podle náměstka ministra Romana Prymuly se bude negativní test na koronavirus kontrolovat přímo na hranicích. Informace o lidech, kteří ho mít nebudou, získají hygienici. Ti následně budou moci kontrolovat dodržování karantény.

Uvolnění cest do zahraničí, o kterém ve čtvrtek rozhodla vláda, se ale veřejné dopravy zatím nijak nedotkne. Mezinárodní autobusové i vlakové linky pro převoz cestujících jsou totiž nadále kvůli šíření koronaviru zakázány.

Opatření, které zakazuje dopravcům přepravu osob přes státní hranice, dosud nebylo zrušeno. Tyto linky tak zatím nemohou být obnoveny. Řada zemí navíc zakazuje vstup cizinců, tedy včetně Čechů, na své území. Situace se však může v dalších týdnech změnit. 

Občané států Evropské unie budou moci od pondělí přicestovat do České republiky, pokud přijedou za účelem výkonu ekonomické činnosti a doba jejich pobytu nepřesáhne tři dny. Na hranicích ale budou muset předložit nejdéle čtyři dny starý negativní test na koronavirus, stejně jako čeští občané, kteří se do země vracejí.

I bohoslužby a náboženské obřady s účastí do 15 osob už se mohou v českých a moravských kostelích konat ode dneška. Vláda je původně chtěla povolit od 27. dubna, na čtvrtečním jednání ale schválila dřívější termín.

V kostele musí lidé dodržovat dvoumetrové rozestupy, pokud nejsou členy rodiny. Před vstupem do kostela si musejí vydezinfikovat ruce a všichni účastníci bohoslužeb mají mít roušku kromě okamžiku přijetí eucharistie. Kněz si musí desinfikovat ruce několikrát, zvláštní podmínky platí i pro údržbu prostor v kostele. Veškerý další program ve farnostech, který vyžaduje shromažďování lidí, je do dovolání zrušen.

Opatření proti šíření koronaviru, jako je udržování odstupu, dezinfekce a roušky, ale budou platit nejméně do konce června, předpokládá náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. V České televizi (ČT) dnes uvedl, že kvůli dodržování těchto omezení se nezrychlí otevírání škol, protože školy musejí s dodržováním těchto pravidel počítat.

Základní, střední, vyšší odborné i vysoké školy se kvůli nemoci covid-19 zavřely do odvolání od 11. března. Ve čtvrtek vláda rozhodla o otevření vysokých škol pro všechny studenty od příštího pondělí, toto pondělí se otevřely pro studenty v posledním ročníku studia.

Možné jsou ale na vysokých školách jen společné aktivity nejvýše pěti lidí. Pokud to vývoj epidemie dovolí, maturantům by se dveře škol mohly otevřít 11. května a skupinám školáků na prvním stupni základních škol 25. května. Nejméně počítá vláda do prázdnin s návratem žáků druhých stupňů základních škol a středoškoláků nižších ročníků.

Ve čtvrtek vláda také o 14 dní urychlila harmonogram otevírání obchodů a služeb nebo konání některých akcí v Česku. Místo 8. června by nově měl skončit 25. května. Kabinet tak rozhodl s poukazem na příznivý vývoj pandemie koronaviru v Česku. Po čtvrtečním rozhodnutí vlády také dneškem končí zákaz volného pohybu osob a cestování do zahraničí.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika češi