Ladislav Dušek o koronaviru: Kolik bude nakažených v Česku?

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

23. dubna 2020 13:43

Na konci dubna bude podle modelu zdravotnických statistiků v ČR celkem asi 7800 případů covid-19. Před týdnem odhady hovořily o 10.000 nakažených na konci měsíce. Novinářům to dnes řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Na základě statistických dat je podle něj možné zahájit kontrolovaný návrat k běžnému životu, přičemž nutné je opět nastartovat zdravotnický systém.

Ke středeční půlnoci bylo podle Duška nakaženo 7033, vyléčených bylo asi 27 procent. Péči v nemocnici potřebovalo asi 15 procent lidí. Zemřelých jsou asi tři procenta nakažených, podle Duška většina zemřela na jiné onemocnění, ale byli covid-19 pozitivní.

Reprodukční číslo podle Duška kleslo pod jedna, střední odhad je asi 0,7. "Znamená to, že jeden nakažený stihne nakazit méně než jednoho dalšího. Šíření v populaci se tedy zastavuje," dodal Dušek.

"Na základě statistických dat je možné zahájit kontrolovaný návrat k běžnému životu. Zejména je nutné restartovat zdravotnický systém," doplnil. Podle něj je třeba přestat blokovat polovinu lůžek intenzivní péče pro pacienty s covid-19. Pokud bude na konci května asi 9000 nakažených, bude podle předsedy České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimíra Černého potřebovat péči v nemocnicích 1350 z nich, intenzivní 405 osob.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika