Žádná kultura, žádné akce. Co Češi nebudou moci dělat v létě?

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

20. dubna 2020 16:42

Koronavirus SARS-CoV-2 negativně ovlivňuje život většiny lidí nejen v Česku, ale i v desítkách dalších zemí. U nás má kromě jiného za následek například omezené vycházení a uzavřené sportovní, kulturní a společenské akce. A jak se zdá, ještě dlouho se na tom nic nezmění.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula sice oznámil, že stát chystá takzvanou chytrou karanténu tak, aby se mohl znovu nastartovat průmysl, neznamená to ale, že by se uvolnila všechna opatření. Naopak.

Hromadné akce budou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha opět povolené jako jedny z posledních, podobně otevření škol. A s tím se počítá nejdřív v polovině května, což znamená, že povolení kulturních a dalších akcí bychom se mohli dočkat až za dva měsíce.

Dopady pozastaveného kulturního a společenského života přitom potrvají ještě měsíce. Letos se například neuskuteční soutěž Pražského jara, o podobě tradičního festivalu vážné hudby se rozhodne během následujících týdnů. Přípravy na červencový Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary zatím i přes nouzový stav pokračují.

Ani naplánovat konání letních táborů není v tuto chvíli podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) kvůli epidemii koronaviru možné. Zda se budou moct konat, nebudou zřejmě epidemiologové schopni upřesnit dříve než v polovině května.

Naopak naději Čechů, že letošní dovolenou přes koronavirovou krizi přece jen budou moci strávit na chorvatském Jadranu, minulý týden povzbudili premiéři obou zemí Andrej Plenković a Andrej Babiš.

Na jejich společný popud mají už tento týden chorvatský ministr turistiky Gari Capelli a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová začít pracovat na "přijatelném modelu" příjezdu českých turistů do Chorvatska.

I když je teď koronavirová krize, dovolená letos v Chorvatsku levnější nebude. Turistická sezona je už nyní ve velkém minusu, ale pronajímatelé nemají v úmyslu jít s cenami dolů. Na základě průzkumu mezi ubytovacími zařízeními včetně jednotlivých pronajímatelů to napsal web RTL.hr.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) češi Česká republika