Uvolňování opatření bude rychlejší? Schillerová řekla, co si přeje!

Alena Schillerová

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

19. dubna 2020 13:50

Již zítra proběhne první z pěti etap uvolňování opatření proti šíření koronaviru v České republice. Ministryně financí dnes uvedla, že si umí představit, že by všechno proběhlo rychleji, než uvádí plán.

V úterý vláda představila lidem plán uvolňování opatření proti šíření koronaviru. Rozdělila ho do pěti etap od zítřka, pondělí 20. dubna, do pondělí 8. června. Premiér a ministři si od toho slibují především opětovné rozběhnutí zastavené ekonomiky.

Ministryně financí Alena Schillerová dnes v pořadu Otázky Václava Moravce uvedla, že Česko už je v ekonomické recesi. „A čím bude delší, tím bude i hlubší,“ nechala se slyšet ve vysílání.

Šéfka státní pokladny by i proto uvítala rychlejší uvolňování opatření proti šíření koronaviru. „Ale musí to jít ruku v ruce s vyjádřením epidemiologů. Stojím si za tím, že zdraví musí být na prvním místě,“ vysvětlila. 

Schillerová také potvrdila, že na pondělním jednání vlády navrhne další zvýšení schodku státního rozpočtu pro letošní rok na 300 miliard korun. Na konci března Sněmovna kvůli epidemii schválila zvýšení letošního schodku na 200 miliard korun, z původně plánovaných 40 miliard korun před pandemií.

Témata: Alena Schillerová Vláda ČR