Žádost OSVČ: O příspěvek od státu žádá 200 tisíc lidí!

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

18. dubna 2020 14:41

Finanční správa k dnešnímu dni přijala 196.517 žádostí o jednorázový příspěvek pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) jako kompenzaci dopadů koronavirové krize. Na tiskové konferenci o tom dnes informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Dodala, že správa zpracovala z celkového počtu tři čtvrtiny žádostí.

OSVČ mohou o příspěvek žádat od konce minulého týdne. Za období od 12. března do 30. dubna činí maximální příspěvek 25.000 korun, tedy 500 korun denně. Průměrná částka na jednu žádost podle Schillerová nyní je 24.833 korun. Ministerstvo financí odhaduje, že o příspěvek by mohlo požádat až 700.000 OSVČ.

Schillerová uvedla, že k dnešnímu dni dala správa příkaz k vyplacení 1,89 miliardy korun. V pondělí tak může zhruba 77.000 žadatelů peníze očekávat na svých účtech. K 20. dubnu bude dohromady odesláno 3,36 miliardy korun.

Podnikatelé mohou požádat o příspěvek e-mailem, poštou, prostřednictvím datové schránky, přes aplikaci Elektronická podání pro finanční správu, na podatelnách a ve sběrných boxech umístěných před finančními úřady. E-mailem dorazilo zatím 59,4 procenta žádostí, datovou schránkou 20,9 procenta, poštou a přes podatelny a body to bylo 19,1 procenta žádostí a elektronickým podáním 0,5 procenta. O příspěvek je možné požádat do 29. června. Z hlediska krajů byl největší počet žádostí přijat v Praze, a to 25.745.

Šéfka finanční správy Tatjana Richterová upozornila na to, že v žádostech eviduje několik opakujících se chyb. Chybí v nich daňové identifikační číslo (DIČ), které je u OSVČ tvořeno kombinací značky CZ a rodného čísla bez lomítek. Často jsou také žádosti zaslány ve špatném formátu, a není možné je zpracovat. "Doporučujeme zasílat žádosti ve formátech .pdf, .jpg či .png," uvedla Richterová.

Podnikatelé také často nezasílají žádosti na správné adresy územních pracovišť finančních úřadů, pod které spadají. "Pak je nutné žádost přeposlat na podatelnu příslušného finančního úřadu. To pochopitelně brzdí proces vyplácení a zpomaluje vyřizování dalších žádostí," uvedla Richterová. Dodala, že důležitý je na žádosti také podpis. Žádosti podle ní také podávají i právnické osoby, které nemají na kompenzační bonus nárok.

Na příspěvek mají dosáhnout lidé, kteří mají podnikání jako hlavní i vedlejší činnost s výjimkou těch, kteří jsou zaměstnanci a podnikání je jejich vedlejší činnost. O příspěvek budou moci žádat i podnikající studenti do 26 let. Vedle toho budou mít nárok na peníze spolupracující osoby nebo manželé a manželky, pokud nejsou zaměstnanci. Žádat budou moci i podnikající invalidní a starobní důchodci. Příspěvek nebude podléhat zdanění. Splnění podmínek doloží podnikatel jen čestným prohlášením.

Témata: osvč živnostníci Ministerstvo financí CZK