Otec u porodu: Zákaz státu padnul! Některé nemocnice to ale nepovolí!

porody

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

16. dubna 2020 12:57

Ode dneška je za přesně daných podmínek znovu povolena přítomnost otce nebo jiných blízkých osob u porodu. Liga lidských práv přesto podala za desítku rodičovských párů hromadnou ústavní stížnost proti omezení doprovodu u porodů. Stížnost chce rozšířit a doplnit.

Ministerstvo zdravotnictví ode dneška opět povolilo přítomnost otce či jiné další osoby u porodu. Účast třetí osoby u porodu byla zakázána kvůli šíření koronaviru zhruba od poloviny března. Ministerstvo ale stanovilo nová pravidla. Porod musí probíhat v samostatném porodním pokoji nebo boxu s vlastním sociálním zařízením.

V nemocnicích v Liberci a Jilemnici na Semilsku mohu být opět otcové přítomni porodům. V jablonecké nemocnici to nebude nadále možné. Naopak všechny porodnice v nemocnicích v Královéhradeckém kraji ode dneška opět umožnily účast otců u porodu.

Fakultní nemocnice Olomouc díky příznivému vývoji epidemie koronaviru povolila účast otců zatím pouze po dobu vlastního porodu a při takzvaném bondingu, díky kterému se ihned po porodu vytváří vazba mezi novorozencem a rodiči.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) porody