VIDEO: Jsou to andělé, děkuje taxikář léčený remdesivirem

Taxikář léčený remdesivirem

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. dubna 2020 19:26

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) zveřejnila video taxikáře, který se nadále zotavuje z nemoci covid-19. Třiapadesátiletému muži byl podáván experimentální lék remdesivir.

"Všem lidem, co mi tu pomáhají, bych chtěl vzkázat, že jim moc děkuji. Moc si vážím, že mě z toho dostali, že to dokázali, že to nevzdali, že jsem tady a za to jsem moc šťastný," uvedl taxikář.

Ve videu nešetřil chválou na lékařský personál. "Jsou to andělé, jsou to opravdu andělé," uvedl na adresu zdravotníků muž, který jako první v Česku dostal experimentální lék remdesivir.

Třiapadesátiletému pražskému taxikáři byl experimentální lék remdesivir podáván nitrožilně po dobu deseti dnů. Léčba remdesivirem byla ukončena před dvěma týdny ve čtvrtek.

Pacient je jediným v Česku, kterému americká firma Gilead schválila podání léku. Nemocnice musela získat lék přímo od firmy, která ho vyrobila, na základě žádosti popisující jeho stav. Muž byl do VFN převezen 15. března ve velmi vážném stavu z Thomayerovy nemocnice.

V Thomayerově nemocnici byl hospitalizován od úterý 10. března pro celkové zhoršení zdravotního stavu. Léčen byl na zápal plic, který potvrdil rentgen.

Později se však u pacienta objevily potíže s dechem, a proto byl proveden test na přítomnost koronaviru, který jej potvrdil. I přes přeložení na JIP podle mluvčího Thomayerovy nemocnice v Praze Petra Sulka v důsledku onemocnění COVID-19 selhaly plíce, a tak byl převezen do VFN.

Tam jej lékaři napojili na mimotělní oběh ECMO, který mu do krve dodával kyslík. Lék remdesivir mu začali podávat od 24. března. V době podávání léku už přístroj, který mu okysličoval plíce, přestal potřebovat.

Remdesivir je antivirotikum, které zabraňuje množení viru. Lék je podle Balíka stále k dispozici pro těhotné ženy a děti a mladistvé do 18 let. Osoby ve vážném stavu s respiračním selháním z této skupiny o něj můžou přes web firmy Gilead zažádat. S výjimkou pacienta ve VFN však dalším českým pacientům lék společnost neschválila.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Taxi