Česku hrozí vážné problémy! SKONČÍ ZOO?

zoo

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. dubna 2020 17:52

tevření zoo až koncem května, které naplánovala vláda v souvislosti s uvolňováním opatření proti šíření covid-19, může být pro některé zoologické zahrady až likvidační. Právě květen je podle ředitele Zooparku Zájezd na Kladensku Jiřího Marka stěžejní z hlediska tržeb.

Lidé se ve venkovních expozicích v Zájezdě pohybují na čerstvém vzduchu a není zde problém omezit počet návštěvníků, proto vedení zooparku nechápe, proč vláda přistoupila k natolik vzdálenému termínu, sdělila dnes ČTK Karina Kratochvílová ze Zooparku Zájezd.

"Chápeme, že ve větších zoo se lidé často tísní, ale právě zoo, jako je ta naše, si návštěvníci chválí pro klidné prostředí, kde se na zvířata nejste nuceni dívat skrz davy. I tak ale zoo nemůže být rizikovější než hypermarket nebo farmářský trh," uvedl Marek.

Vláda podle vedení zooparku nevzala v potaz, že kromě státních zoo je v tuzemsku mnoho soukromých zoo, které jsou existenčně zcela závislé na návštěvnících. Zoopark proto oslovil ostatní zoo a obrátil se také na botanické zahrady, aby získal další podporu. Společně pak budou usilovat o dřívější otevření pro návštěvníky.

Zoopark Zájezd má návštěvnost 45.000 lidí ročně, je v něm k vidění například největší veřejná kolekce chameleonů na světě. Zoo se také výrazně věnuje odchovu vzácných druhů. "Takové věci nyní možná už nebudou možné, jestli budeme muset provoz zoo výrazně omezit nebo třeba i úplně zrušit," dodal ředitel. Lidé mohou zoo podpořit například předplacením vstupenky nebo exkurze, případně adopcí zvířete.

Témata: zoo