Otevření hranic: Za rodinou můžete, na dovolenou ne! Co vás pak čeká?

Kvůli koronaviru se na státní hranice vrátily kontroly

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. dubna 2020 10:23

Hranice se určitě neotevřou dříve než v červnu, řekl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Bude záležet i na situaci v jiných zemích.

Kabinet se podle Vojtěcha otázkou příliš nezabýval, nechce dávat predikce nepodložené odborným názorem. Češi ale už mohou v nezbytných a jasně odůvodněných případech vycestovat do zahraničí. Do ciziny mohou jet například z pracovních důvodů, navštívit lékaře nebo rodinu.

První zákaz cestování přes hranice kabinet přijal s účinností od soboty 14. března, týkal se jen vymezených rizikových zemí. Už o dva dny později, tedy od pondělí 16. března, restrikci rozšířil na všechny státy. Osoby, které vycestují v odůvodněných případech z ČR, policie zaeviduje. Až na výjimky budou muset po návratu do čtrnáctidenní karantény.

Do karantény nebudou muset lidé, kteří vycestují na dobu kratší než 24 hodin, a to v případech, kdy půjde o zaměstnance záchranných složek, kteří museli zasahovat v sousedním státě, nebo zemědělce, kteří musejí kvůli práci vyjet během dne do sousední země. Do karantény nebudou muset ani občané, kteří musejí za hranice jet k lékaři, veterináři, na pohřeb, k soudu, na úřad nebo krátkodobě vyjet pečovat o rodinu.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika hranice