Daň z nabytí nemovitosti: Nejistota budí vášně, Schillerová terčem kritiky!

Daně, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

15. dubna 2020 8:55 | Aktualizováno: 15. dubna 2020 12:26

Zrušení daně z nabytí nemovitosti se v Česku řeší už od konce března, k rozuzlení zatím nedošlo. Nejistota kolem tohoto tématu budí velké vášně a ministryně financí Alena Schillerová je terčem ostré kritiky.

Již koncem března se v médiích objevila informace, že ministerstvo financí předloží návrh na zrušení daně z nabytí nemovitostí. Případné zrušení daně z nabytí nemovitosti označili za správný krok zástupci většiny realitních firem a developerů. Nejistota kolem dalšího vývoje ale budí velké vášně.

„Už jsou to dva týdny od chvíle, kdy Alena Schillerová řekla, že zruší daň z nabytí nemovitosti. Od té doby se o tom dál mluví, ale nikdo vlastně neví, co bude. Přitom nejhorší pro realitní trh není ani zrušení, ani případné ponechání, ale právě ta nejistota, co vlastně bude,“ píše na twitteru někdejší dlouholetý zaměstnanec finanční správy.

Ta Schillerová je neuvěřitelná, tvrdí, že chce podpořit nemovitostní trh zrušením daně z nabytí nemovitosti. Vyhlásí to do světa předtím, než to má koaličně předjednané. Výsledkem je další rána nemovitostnímu trhu. Lidi samozřejmě nákup odloží, když cítí šanci neplatit daň.

— Mikulas Ferjencik (@Mikiferjencik) April 8, 2020

Do ministryně financí se opírají i politici. „Ta Schillerová je neuvěřitelná, tvrdí, že chce podpořit nemovitostní trh zrušením daně z nabytí nemovitosti. Vyhlásí to do světa předtím, než to má koaličně předjednané. Výsledkem je další rána nemovitostnímu trhu. Lidi samozřejmě nákup odloží, když cítí šanci neplatit daň,“ uvedl poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

K návrhu je skeptická i vládní ČSSD, která vidí řadu naléhavějších problémů a jiné skupiny obyvatel, kterým je třeba prioritně pomoci. Ministr kultury Lubomír Zaorálek navíc minulý týden potvrdil, že možné zrušení daně zatím koalice neprojednávala.

Témata: Daně Daň z nemovitosti Bydlení