ČR: Nakažených koronavirem už třetí den pod stovkou! Co se děje?

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

15. dubna 2020 6:20

Celkový počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku stoupl na 6141, v úterý přibylo 82 nakažených, uvedlo ministerstvo zdravotnictví na webu. Denní nárůst se tak již třetí den drží pod stovkou. S nemocí covid-19 zemřelo v nemocnicích dosud 161 lidí, uzdravilo se jich 642. Údaje o obětech a evidovaných vyléčených jsou platné k úternímu večeru, nová čísla ministerstvo zveřejňuje každý den kolem 8:30.

Denní nárůst množství potvrzených případů nákazy koronavirem se v předchozích třech dnech výrazně zpomalil. Zatímco v sobotu přibylo za den podle údajů ministerstva 170 případů, v neděli to bylo 89, v pondělí 68 a v úterý 82. Zároveň ale klesal i počet provedených testů na koronavirus, a to ze sobotních zhruba 4800 na přibližně 3200 denně v neděli i pondělí. Úterní počet testů ministerstvo zatím nezveřejnilo. Podle posledních údajů bylo dosud provedeno celkem 131.542 testů včetně opakovaných u stejného člověka. Nejvíce jich laboratoře vyhodnotily minulou středu, kdy jich bylo necelých 8200.

Nejvyšší počet potvrzených případů nákazy koronavirem z regionů v Česku je nadále v Praze, a to 1462. V hlavním městě je také největší podíl nakažených v přepočtu na obyvatele. Na každých 100.000 obyvatel Prahy připadá přes 107 zaznamenaných případů covid-19. Druhý největší podíl nakažených má Olomoucký kraj, kde je na 100.000 obyvatel zhruba 93 případů covid-19.

V Praze je také největší počet zemřelých lidí s covid-19 ze všech regionů, a to 66. Ve většině krajů evidují počty úmrtí v řádu jednotek. Většina zemřelých byla ve věku nad 75 let. Zhruba třetinu z celkového počtu úmrtí tvoří lidé ve věku 75 až 84 let a další třetinu lidé ve věku 85 a více let. Naproti tomu u nejmladších lidí - mezi nakaženými koronavirem ve věku do 25 let - nebylo doposud zaznamenáno žádné úmrtí.

Podle věku je mezi potvrzenými případy covid-19 nejvíce lidí starších 65 let. Tvoří zhruba pětinu z celkového počtu nakažených. Podobný podíl ze všech evidovaných případů tvoří také lidé ve věku od 45 do 54 let.

Onemocnění covid-19 bylo v Česku poprvé zaznamenáno 1. března. Na konci téhož měsíce překročil počet lidí s prokázaným koronavirem 3300. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v úterý řekl, že podle aktuálních údajů o počtu nakažených má Česko šíření nákazy pod kontrolou a bylo možné přistoupit ke zmírnění některých restriktivních opatření. Uvolňování ale podle něj vláda opět zmrazí, pokud by počet nakažených začal prudce růst. Zmínil, že za razantní nárůst by považoval 400 nově nakažených za den. Zároveň upozornil, že toto číslo nelze vzít jako jediné kritérium, podle něj bude třeba sledovat i počty lidí na jednotkách intenzivní péče a lidí připojených na plicní ventilaci.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) česko