Rychlotesty na covid-19: Kdo se k nim v Česku dostane nejdříve?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. dubna 2020 16:42

Mezi veřejnost se začínají postupně dostávat rychlotesty na koronavirus. Nejdříve se k nim dostanou složky integrovaného záchranného systému a pracovníci v sociálních službách, kteří sami testování podstoupí.

Další testování v domovech seniorů v Libereckém kraji začne ve středu. Vedle rychlotestů, které nařídilo ministerstvo zdravotnictví, chce kraj po dohodě s hygieniky použít postupně u všech zaměstnanců i testy PCR. Pilotním testováním prošly minulý týden pracovníci v domovech v Českém Dubu a Liberci-Františkově.

I středočeské domovy pro seniory testují personál kvůli koronaviru. Podle vedení kraje se již testům podrobila většina pracovníků a v nejbližších dnech budou plošně testováni i klienti. Zařízení sociálních služeb o Velikonocích také dezinfikovala své prostory.

Pardubický kraj poskytne rychlotesty na koronavirus také strážníkům a terénním pracovníkům v sociálních službách. Chce vyloučit riziko dalších nákaz. Kraj ze státní dodávky o víkendu rozvezl 20.000 rychlotestů pro zaměstnance domovů pro seniory nebo odlehčovací pobytové služby. Zařízení své pracovníky postupně otestují.

Tři pozitivní výsledky na nákazu koronavirem zachytily dosud rychlotesty u zaměstnanců sociálních zařízení v Olomouckém kraji. V těchto dnech tam začali pravidelně testovat na základě opatření ministerstva zdravotnictví. Jeden z výsledků však následné laboratorní vyšetření nepotvrdilo, u dalších dvou se na výsledek ještě čeká.

V sociálních pobytových službách v Moravskoslezském kraji zatím plošné ověřování rychlotesty odhalilo deset pracovníků a tři klienty s podezřením na covid-19. Pozitivní výsledky ale musí potvrdit klasický laboratorní test. Provedeno bylo dosud asi 3500 testů.

Další statisíce ochranných pomůcek, které mají omezit šíření nákazy novým typem koronaviru, rozeslal o velikonočních svátcích i Zlínský kraj. Rychlotesty, respirátory, roušky, rukavice, štíty, brýle, ochranné obleky a návleky na boty putovaly k lékařům nebo pracovníkům v sociálních službách.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) češi