Odklad splátek nestačí? V Česku vzniká nový nápad!

Firmy, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. dubna 2020 13:39

Současné vládní nařízení o odkladu tří splátek nájemného až na dobu dvou let není pro většinu firem údajně dostačujícím řešením. Společnosti proto chtějí snížené nájmy.

Zhruba stovka českých a zahraničních firem prodávajících oblečení, knihy, hračky, elektroniku i další zboží vytvořily sdružení, které chce u obchodních center pro své členy vyjednat snížení nebo odpuštění nájemného. Požaduje také podporu od vlády.

Kabinet uzavřel 14. března všechny obchody s výjimkou prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a několika dalších. Postupně výjimky o některé další obchody rozšířil.

Současné vládní nařízení o odkladu tří splátek nájemného až na dobu dvou let není ale pro většinu firem dostačujícím řešením. Nájmy představují pro firmy 15 až 25 procent z celkových tržeb. Z online prodejů nejsou společnosti schopny ztracené příjmy z uzavření kamenných obchodů nahradit.

Unie retailu poukázala na to, že v některých státech tamní vlády rozhodly o odpuštění nájemného za dobu uzavření prodejen. Požaduje proto od obchodních center přechod na obratové nájemné, případně slevu z nájmu po znovuotevření provozoven z důvodů očekávané snížené poptávky, a to na období 2020 a 2021.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Ekonomika firmy