Ošetřovné až 80 %? Rozhodne se možná už tento týden!

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

13. dubna 2020 8:48 | Aktualizováno: 13. dubna 2020 12:26

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) zřejmě brzy navrhne vyšší ošetřovné pro rodiče, kteří zůstali doma s potomky v souvislosti s uzavřením škol a školek kvůli koronavirové krizi. Ošetřovné by se mělo zvýšit z 60 procent na 80 procent redukovaného vyměřovacího základu.

"Pravděpodobně příští týden navrhnu ošetřovné ve výši 80 procent. Čekáme na poslední statistiky. Ale také pravděpodobně budeme diskutovat o odvodech firem na sociální pojištění a tak dále," řekla Maláčová ve čtvrtek bez bližších podrobností.

Rozšířené ošetřovné související s uzavřením škol zavedl zákon, který nabyl účinnosti v posledních březnových dnech. Stát je vyplácí rodičům dětí do 13 let věku. Vztahuje se na celou dobu uzavření škol, a to i zpětně. Úprava dočasně nahradila standardní dobu dobu výplaty nejvýše devět dní, když děti navíc nesmějí být starší deseti let. Opozice s návrhy na vyšší než 60procentní ošetřovné už od začátku uzavření škol ve Sněmovně při schvalování zvláštního zákona neuspěla.

Stát podle předlohy hradí ošetřovné i lidem, kteří se doma starají o postižené členy rodiny po uzavření stacionářů a dalších sociálních služeb. Ošetřovné se vztahuje také na péči o všechny nezaopatřené děti s postižením nejméně v prvním stupni, které nyní nemohou navštěvovat školu, a to bez věkového omezení. Příslušníci bezpečnostních sborů, tedy například policisté a hasiči, mají v těchto případech nárok na nekrácený průměrný služební příjem.

Školy se v Česku uzavřely 11. března. Nyní se mluví o tom, že by se mohly opět otevřít ve druhé polovině května.

Témata: ošetřovné Michaela Maláčová děti rodina ministerstvo zdravotnictví Školství