Prodloužení karantény? Česko selhává, na chytrou karanténu se kašle!

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

8. dubna 2020 15:39

Systém tzv. chytré karantény v současnosti nikdo nevyužívá. Tvůrce tzv. vzpomínkových map ani operátoři nedostali za poslední týden žádný požadavek od hygieniků, aby podle mobilu zjistili, kde se nakažený pohyboval. Vyplývá to z informací firem.

V rámci prvotního testování se ještě v březnu uskutečnilo několik set hovorů, které zahrnovaly žádost o souhlas, trasovací telefonáty, volání dohledaným kontaktům nebo lékařům.

O tom, že Česko v boji proti novému koronaviru půjde cestou tzv. chytré karantény, mluvil toto pondělí premiér Andrej Babiš (ANO). O nutnosti nasazení chytré karantény mluvil dnes i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Chytrá karanténa umožňuje po souhlasu nakaženého využít data o pohybu jeho mobilního telefonu za posledních pět dní k vytvoření vzpomínkové mapy složené z míst, kde se pohyboval. Mapa má sloužit hygienikům při rozhovoru s nakaženým, aby si lépe vzpomněl kde byl, s kým se mohl potkat a je ho tedy třeba kontaktovat, případně otestovat.

Projekt měl od minulého týdne běžet na jižní Moravě a postupně se rozšířit do dalších krajů. "Od doby, co se systém připravil a otestoval před třemi týdny, tak žádné požadavky na lokalizační data pro účely vzpomínkových map nedostáváme. Na důvod je potřeba se zeptat představitelů státu, nicméně dosud není zřejmé, kdo má za stát projekt na starosti," uvedl výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

Podle ředitele společnosti CleverMaps, která vzpomínkové mapy vytváří, Ondřeje Tomase, systém stojí a neví proč. "Společně s mobilními operátory jsme se mohli přetrhnout, abychom spustili 20. března do produkce systém vzpomínkových map a trasovacího call centra. Okamžitě jsme systém otestovali v ostrém provozu a výsledek byl super. Podařilo se nám po jednodenním školení mediků navolat několik set hovorů jak na souhlasy, tak trasovací hovory, tak hovory s následnými kontakty a praktickými lékaři. Pak se kola zastavila s tím, ze je požadavek, aby trasovací hovory volali hygienici, a ne školení medici na call centru," dodal Tomas.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)