Cestovky a vracení peněz? Bude to následovně, rozhodla vláda!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

7. dubna 2020 11:55 | Aktualizováno: 9. dubna 2020 10:01

Češi v posledních dnech řeší dovolené, mnoho z nich už počítá s tím, že na objednaný zájezd do zahraničí letos neodjede. Budou jim cestovní kanceláře vracet peníze? Vláda rozhodla, jak se mají zachovat.

Cestovní kanceláře budou moci u zrušených zájezdů kvůli koronaviru s plánovaným zahájením od 20. února do 31. srpna odložit vrácení peněz klientům. Do 31. srpna příštího roku bude platit takzvaná ochranná doba, po kterou zákazníci CK obdrží místo hotovosti poukaz využitelný na ekvivalentní zájezd.

Ministerstvo zhruba před dvěma týdny uvedlo, že CK mohou klientům za zrušené zájezdy kvůli koronaviru nabízet poukazy místo zaplacených záloh. CK ale požadovaly, aby byla tato možnost legislativně ukotvena.

Poukaz místo hotovosti musí být nabídnut bez poplatku na rovnocenný zájezd. Pokud to nebude možné a ochranná doba skončí, CK bude muset klientovi uhradit veškeré zaplacené zálohy. Hotovost CK bude muset lidem vrátit i v případě, že náhradní zájezd v ochranné době nevyčerpají, a to nejpozději do 14 dnů od skončení ochranné doby.

Poukaz mohou odmítnout například lidé nad 65 let, zdravotně postižení nebo nezaměstnaní. Vyplývá to z materiálů, který má ČTK k dispozici a na návrh ministerstva pro místní rozvoj (MMR) by je měla projednat vláda.

Témata: cestovní kanceláře Vláda ČR cestování turistika