Koronavirus v Česku: Kdy budou otevřené další obchody?

Opatření obchodních domů proti Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. dubna 2020 8:23

Od čtvrtka by se mohly v Česku otevřít podle premiéra Andreje Babiše (ANO) další druhy obchodů, pokud to vláda schválí a hygienici ve středu s ohledem na vývoj epidemie koronaviru povolí.

Vláda by mohla od čtvrtka povolit otevření obchodů s pracovními oděvy, dětským textilem, kočárky a autosedačkami, papírnictví, prodejny a opravny obuvi, hobby markety a železářství, uvedl Babiš.

Otevřeny by mohly být i sběrny surovin a kompostárny a některá sportoviště. Podle představitelů opozice vláda navrhuje rozvolňování opatření chaoticky. Otevírání prodejen by se například podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše mělo odvíjet zejména od toho, jak jsou využívány.

Zpřístupnit chce vláda také některá veřejná sportoviště, na kterých by lidé při sportu nemuseli mít roušky. Mělo by jít například o sportoviště pro cyklistiku, běh, in-line brusle, skateboarding, tenis, sportovní střelbu nebo kanoistiku. Zároveň by ale v těchto areálech bylo uzavřeno zázemí v podobě šaten nebo toalet.

Premiér ale upozornil, že se na tom ještě musí v pondělí shodnout vláda. Zároveň uvolnění bude podmíněno souhlasem epidemiologů na základě středečních výsledků statistik šíření koronaviru. "Budeme na vládě projednávat možnosti rozvolnění některých opatření, ale zároveň zpřísnění podmínek," uvedl Babiš.

Po celou dobu nouzového stavu mohou být otevřeny prodejny s potravinami, drogérie, lékárny, optiky, zverimexy, trafiky, čerpací stanice, později dostaly výjimku také květinářství, galanterie, zámečnictví, prodejny zharadnických potřeb, opravny domácích spotřebičů, myčky aut, naposledy domácí potřeby nabízející ochranné pomůcky jako ústenky, rukavice nebo dezinfekce. Podnikatelům je umožněn vstup do stavebnin či hobby marketů.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Obchody