Kde nosit roušku? Ožehavé téma hýbe Českem!

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

3. dubna 2020 9:48

Nosit nebo nenosit? Pokud ano, tak kde? Téma roušek v posledních dnech opět hýbe Českem, navzdory tomu, že je její nošení povinné a opak může být pokutován. Světová zdravotnická organizace (WHO) ale tvrdí, že roušky jsou zbytečné a mohou spíše uškodit než prospět. I z tohoto důvodů je většina zemí světa po občanech nevyžaduje.

Podle WHO roušky představují spíš dodatečná rizika, když je lidé nesprávně snímají. Právě při tom se prý totiž mohou nakazit. WHO proto nedoporučuje nošení roušek, pokud člověk není sám nakažen.

Tímto doporučením se už déle řídí řada zemí. Například Německo už dříve uvedlo, že nemá smysl si pověsit na obličej něco, co nemá vůbec žádný ochranný účinek. I Francie uvedla, že lidé masky neumí nosit, neřídí se oficiálními radami, a díky tomu jim ochranné prostředky více škodí, než kdyby je neměli.

V České republice je naopak nošení roušek povinné v zásadě všude mimo domov. Český premiér Andrej Babiš dokonce o víkendu vyzval amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby se českým postupem inspiroval a také v USA zavedl povinné nošení roušky na veřejnosti.

Většina zemí včetně těch nejvíce zasažených aktuální pandemií k povinnému nošení roušek pokyn nevydala a je jich nošení je dobrovolné. Část českých odborníků ale tvrdí, že smysl mají. Zejména proto, že nikdo nemůže vědět, jestli nakažen není.

Ale ani špičkoví lékaři a kapacity se nedovedou shodnout, zda je opravdu nutné, aby občané země povinně nosili respirátory, roušky nebo šátky na zakrytí úst i nosu, když vyjdou do ulic.

Samotné roušky přitom stoprocentní účinnost nezajišťují. Nejspolehlivěji chrání proti koronaviru nanovlákna nebo respirátory s ochranným faktorem FFP3. Ty ale nyní do obchodu nesmí.

Ti šťastnější si tedy musí vystačit s respirátory třídy FFP 2 nebo FFP1. Nejvíce ohroženi jsou lidé s rouškami, které chrání méně než nejslabší respirátor. A prakticky pouze okolí, nikoliv toho, kdo roušku nosí. Stoprocentní ochrana ale zajištěna není.

Mnoho lidí se proto rozhodlo si roušku ušit doma, z materiálů, které mají k dispozici. Využívají pro to, stará trika, šály, bavlnu nebo filtr do vysavačů, který je spolu s bavlnou zřejmě nejúčinnější. 

Tak či tak je odpověď na otázku "kde nosit roušku?" prostá. V tuto chvíli v Česku úplně všude, neboť je to vyžadování nařízením.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika Zdravotnické roušky