Pošta a důchod: Od dubna přijdou změny!

Česká pošta, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. dubna 2020 14:07 | Aktualizováno: 2. dubna 2020 18:02

Česká pošta se v dubnu vrátí k výplatě důchodů standardním způsobem. Část seniorů si tak pro penzi bude moci dojít na pobočku. Minulý měsíc kvůli koronaviru všechny důchody pošťáci roznášeli lidem domů.

Z terénního dotazování mezi důchodci a z reakcí této klientely na pobočkách vyplynulo, že velká část těch, kteří si standardně nechávají posílat důchod na poštu, kde si ho také vyberou, nemají o doručování na adresu zájem a stále preferují návštěvu pobočky.

S ohledem na tyto odlišnosti a klientské návyky různých skupin seniorů bude od 2. dubna Česká pošta bude vyplácet důchody standardním způsobem, jaký si důchodce zvolil a na který je zvyklý.

Pošta nicméně upozornila na možnost, že pokud je důchod vyplácen na poště, může si důchodce zavolat na svoji pobočku, kde si domluví změnu formy výplaty.

Pokud oznámí tuto změnu nejpozději den před výplatním dnem, důchod mu bude ve výplatní den doručen na domluvenou adresu. Dohoda na konkrétním termínu doručení může být i kdykoliv po příslušném výplatním dnu.

Změnu formy výplaty může důchodce oznámit i prostřednictvím formuláře s plnou mocí. Pokud tedy důchodce nepotřebuje, nemusí pobočku České pošty navštěvovat. V opačném případě pošta doporučuje seniorům navštívit pobočky v ranním čase.

Hodiny vyhrazené pouze pro důchodce jsou na každé poště od otevření do 9:00 hodiny dopoledne. V tuto dobu nemají na pobočku přístup lidé mladší 65 let.

Témata: Česká pošta důchody