Češi se ven jen tak nepodívají? Takhle vypadají plány vlády!

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

30. března 2020 10:32 | Aktualizováno: 31. března 2020 16:01

Vláda pravděpodobně minimálně o týden prodlouží omezení volného pohybu. Současné nařízení platí do 1. dubna a obnáší například omezení sdružování či omezení vycházení kamkoliv jinam než do práce a do obchodu. I kdyby ale omezení pohybu padlo, život by se k normálu jen tak nevrátil.

Volný pohyb po celé republice vláda zakázala už 15. března s účinností do 24. března. Zákaz se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení či na pobyty v přírodě a parcích.

V pondělí 23. března vláda zákaz volného pohybu prodloužila do 1. dubna a ministerstvo zdravotnictví zároveň vydalo omezení sdružování, podle kterého se mohou lidé na veřejně dostupných místech pohybovat nejvýše ve skupinkách po dvou.

Výjimku z omezení sdružování mají členové jedné domácnosti, účastníci pohřbů nebo lidé vykonávající své povolání či podnikatelskou činnost. Nově ministerstvo také nařídilo lidem, aby od ostatních udržovali alespoň dvoumetrový odstup, pokud je to možné.

Prodloužení volného pohybu o týden je minimální doba. Do 1. dubna vláda na počátku tohoto týdne prodloužila i další svá nařízení, která například zakazují maloobchodní prodej, zavírají restaurace nebo povolují otevření úřadů jen na dva dny v týdnu.

Ministerstvo zdravotnictví má důvody pro tvrdá opatření a jejich uvolnění se jen tak nedočkáme. Tvrdí to předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula s tím, že některý restrikce se uvolní až za hodně dlouho.

Prymula v České televizi přiznal, že výskytu nemoci se sice zabránit nepodaří, státu ale jde o to, aby bylo tolik případů, že bude mít dvojnásobnou rezervní kapacitu klinických zařízení jednotek intenzivní péče, ventilací a dalších přístrojů.

To je jeden z problémů, kterými dnes trpí Itálie. Počet nakažených se během velmi krátké chvíle prudce zvýšil. Nejsou přístroje, lůžka pro nemocné ani lékařské kapacity. Cílem opatření je proto prodloužit dobu, po kterou se budou lidé infikovat tak, aby se nezahltily nemocnice.

Jak ale Prymula dodal, takový scénář vyžaduje tvrdá opatření, která likvidují ekonomiku země, nebo takzvanou chytrou karanténu. "Musí být mechanismus, jak efektivně odchytat pozitivní případy v populaci. To právě model chytré karantény," vysvětlil.

Takzvaná chytrá karanténa u infikovaných zmapuje kontakty zpětně za pět dní podle údajů z mobilního telefonu a platební karty. Při pohovoru s hygienikem by si pak měl člověk s koronavirem vzpomenout, s kým se potkal.

Přesto to neznamená, že by se přísné restrikce ze dne na den uvolnily. Naopak. "Hromadné akce nás ještě hodně dlouho nečekají," připustil Prymula s tím, že vláda chce zatím pouze mírné uvolnění přísných opatření po Velikonocích. 

Hromadné akce budou ostatně i podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha opět povolené jako jedny z posledních, podobně otevření škol. A s tím se počítá nejdřív v polovině května, což znamená, že povolení kulturních a dalších akcí bychom se mohli dočkat až za dva měsíce.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika Vláda ČR