Prodloužení nouzového stavu: Kdy se do ulic vrátí život?

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

29. března 2020 14:07 | Aktualizováno: 30. března 2020 3:34

Ministerstvo zdravotnictví má důvody pro tvrdá opatření a jejich uvolnění se jen tak nedočkáme. Tvrdí to předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula s tím, že některý restrikce se uvolní až za hodně dlouho.

Prymula v České televizi přiznal, že výskytu nemoci se sice zabránit nepodaří, státu ale jde o to, aby bylo tolik případů, že bude mít dvojnásobnou rezervní kapacitu klinických zařízení jednotek intenzivní péče, ventilací a dalších přístrojů.

To je jeden z problémů, kterými dnes trpí Itálie. Počet nakažených se během velmi krátké chvíle prudce zvýšil. Nejsou přístroje, lůžka pro nemocné ani lékařské kapacity. Cílem opatření je proto prodloužit dobu, po kterou se budou lidé infikovat tak, aby se nezahltily nemocnice.

Jak ale Prymula dodal, takový scénář vyžaduje tvrdá opatření, která likvidují ekonomiku země, nebo takzvanou chytrou karanténu. "Musí být mechanismus, jak efektivně odchytat pozitivní případy v populaci. To právě model chytré karantény," vysvětlil.

Takzvaná chytrá karanténa u infikovaných zmapuje kontakty zpětně za pět dní podle údajů z mobilního telefonu a platební karty. Při pohovoru s hygienikem by si pak měl člověk s koronavirem vzpomenout, s kým se potkal.

Přesto to neznamená, že by se přísné restrikce ze dne na den uvolnily. Naopak. "Hromadné akce nás ještě hodně dlouho nečekají," připustil Prymula s tím, že vláda chce zatím pouze mírné uvolnění přísných opatření po Velikonocích. 

Hromadné akce budou ostatně i podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha opět povolené jako jedny z posledních, podobně otevření škol. A s tím se počítá nejdřív v polovině května, což znamená, že povolení kulturních a dalších akcí bychom se mohli dočkat až za dva měsíce.

Vojtěch ostatně podporuje vzhledem k situaci i prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů. Nynější nouzový stav platí do 11. dubna. Jeho prodloužení by musela na návrh vlády schválit Sněmovna. Pro delší nouzový stav se již vyslovil premiér Andrej Babiš (ANO).

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika