Nakažený taxikář dostal Remdesivir! Jaký je jeho stav po 24 hodinách?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

25. března 2020 12:10 | Aktualizováno: 25. března 2020 12:30

Taxikář nakažený koroanvirem, který je ve Všeobecné fakultní nemocnici napojen na mimotělní oběh, dostal v úterý lék Remdesivir, který je ve fázi testování proti nemoci COVID-19. Po 24 hodinách se ale jeho stav zatím nezlepšil.

Lék bude dostávat deset dní, každý den jednu půlhodinovou infuzi. Jeho stav ale podle Blesku nadále zůstává stejný. Úřady dosud evidují dva případy taxikářů, kteří se koronavirem nakazili.

Současná krize kolem šíření koronaviru přitom výrazně omezila poptávku po jízdách taxislužeb. V posledních dnech se jejich provoz snížil o vysoké desítky procent.

Vedle cestujících ubylo i řidičů, zejména těch, kteří jezdí pro jednu z alternativních služeb. Jednotlivé taxislužby proto zavedly ochranná opatření, řidiči jezdí v rouškách, většinou to vyžadují i po zákaznících. Vozy jsou pak dezinfikovány.

Vláda v minulých dnech deklarovala zákaz provozu taxikářů, kteří nemají potřebnou licenci. Šoféři s taxikářskou licencí mohou jezdit dál. Nerozlišuje se přitom pro koho jezdí. Dál tak působí i řidiči Uberu či Boltu s licencí.

V České republice přitom dnes zemřel pátý pacient s onemocněním COVID-19, jde o osmaosmdesátiletého muže ze Středočeského kraje. Byl v domácím léčení, novým koronavirem se nakazil v rodině a trpěl chronickým onemocněním.

Celá země má k dnešnímu ránu 1497 potvrzených případů nákazy koronavirem. Za úterý přibylo 185 nakažených. Deset lidí se vyléčilo.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Taxi