Úplný ZÁKAZ VYCHÁZENÍ: Hrozí v Česku?

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

25. března 2020 10:17

Indický premiér Naréndra Módí kvůli koronaviru nařídil na 21 dní úplný zákaz vycházení pro všechny obyvatele druhé nejlidnatější země světa. Hrozí v Česku podobná situace?

Plošný zákaz vycházení v Česku zatím s největší pravděpodobností nehrozí. Už jen uzavření Prahy a jiných velkých měst by bylo nesmyslné, řekl už dříve náměstek ministra zdravotnictví a předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula.

Je si téměř jist, že nedojde k uzávěrám, jako je uzávěra Prahy. Může se stát, že to bude nějaká malá vesnička, kde je třeba 90 obyvatel a 60 z nich by bylo v nějaké velké expozici, ale určitě to podle Prymuly nebude otázka Prahy a nějakých velkých měst.

Ostatně ke karanténě některých měst v Česku už došlo. Oblast Litovle, Uničova a dalších 19 obcí byla minulé pondělí uzavřena kvůli šíření nákazy koronavirem.

Zákaz vycházení kvůli šíření koronaviru ale není zatím na místě, pokud budou lidé dodržovat již přijatá opatření. Vládě by Prymula takové nařízení navrhl v případě, že počet nakažených přesáhne hranici 10 000.

Kvůli nemoci je v České republice nouzový stav. Vláda apeluje na lidi, že pokud budou tyto restrikce dodržovat, další zpřísnění nebude třeba a šíření epidemie se podaří zvládnout.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika