Zrušení nouzového stavu? Soud tento týden nerozhodne!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

25. března 2020 8:33

O zrušení vyhlášení nouzového stavu a navazujících vládních opatření nakonec soud v pátek rozhodovat nebude. Předsedkyně příslušného senátu Viera Horčicová zdůvodnila odročení jednání tím, že vláda v mezičase dva ze čtyř napadených aktů sama zrušila přijetím nových usnesení.

Soudkyně chce dát účastníkům řízení čas, aby na tyto změny mohli zareagovat. ČTK o tom dnes informovala mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Advokát David Zahumenský, který návrh na zrušení podal, k tomu uvedl, že řízení před soudem nekončí.

Soudkyně dospěla k závěru, že vláda na svém pondělním jednání zrušila svá původní usnesení o omezení prodeje v maloobchodu a o omezení svobody pohybu. "Vláda zrušená usnesení o krizových opatřeních nenahradila žádnými novými krizovými opatřeními, která by sama přijala, a pouze vzala na vědomí nová mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví, kterými došlo k omezení prodeje v maloobchodu a svobody pohybu s účinností od 24. 3. 2020, 6 hod.," podotkla Horčicová.

"Městský soud bude i nadále postupovat tak, aby věc byla vyřízena v přiměřeném čase, a o svém dalším postupu bude veřejnost informovat," slíbila soudkyně.

"Jsme přesvědčeni, že takto závažná omezení základních práv nemohou mít formu opatření ministerstva zdravotnictví, ústavní deficit se tím jen prohloubil," reagoval na změnu situace brněnský advokát Zahumenský, který návrh na zrušení vládních usnesení podal jménem své manželky Venduly. "Premiér se snaží jako vždy z odpovědnosti za své činy vykroutit. Namísto toho, aby problém vyřešil, vytváří horší a horší situace," napsal Zahumenský ČTK.

Vedle usnesení o omezení prodeje v maloobchodu a o omezení svobody pohybu požadují Zahumenští zrušit také vyhlášení nouzového stavu a opatření o zákazu účasti žáků a studentů na výuce. Napadená usnesení podle nich nenaplnila požadavky ústavního zákona.

Manželé poukázali na to, že podle ústavního zákona o bezpečnosti ČR musí vláda současně s vyhlášením nouzového stavu vymezit, která lidská práva omezuje a které povinnosti ukládá, a také v jakém rozsahu. To se podle nich nestalo. Nezákonnost spatřují i v tom, že napadená opatření nebyla založena na doporučení Ústřední epidemiologické komise. Podle nich jsou navíc nepřiměřená.

"Řízení před soudem rozhodně nekončí, budeme na tyto kroky ve spolupráci s dalšími advokáty a odborníky reagovat. Jako občané jsme hluboce zklamáni, že vláda se k situaci není schopna postavit čelem a zase jen lže," uzavřel Zahumenský.

Témata: soudy Česká republika Vláda ČR