Koronaviru Covid-19 podlehl DRUHÝ PACIENT v Česku!

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Autor: stars24.cz, ČTK

24. března 2020 10:55 | Aktualizováno: 24. března 2020 11:10

V Česku zemřel druhý pacient nakažený novým typem koronaviru. Muž narozený v roce 1975 byl hospitalizován v Havířově, měl pokročilou rakovinu, uvedl na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). První oběť epidemie Česko oznámilo v neděli, byl to pětadevadesátiletý muž z Prahy.

"Zpráva přišla z nemocnice v Havířově. Pacient ročník 1975 prohrál boj s rozsáhlým selháním orgánů kvůli pokročilému nádorovému onemocnění. Koronavirus jeho stav zhoršil," napsal ministr. Vyjádřil soustrast jeho blízkým.

Je mi moc líto, že musím oznámit druhé úmrtí pacienta nakaženého koronavirem. Zpráva přišla z nemocnice v Havířově. Pacient roč. 1975 prohrál boj s rozsáhlým selháním orgánů kvůli pokročilému nádorovému onemocnění. Koronavirus jeho stav zhoršil. Upřímnou soustrast jeho blízkým.

— Adam Vojtěch (@adamvojtechano) March 24, 2020

Druhou obětí koronaviru je muž, kterému selhávaly orgány kvůli nádorovému onemocnění. Nákaza koronavirem jeho smrt urychlila. V tiskové zprávě to uvedla nemocnice v Havířově na Karvinsku, kde muž zemřel. Hospitalizován tam byl od minulé středy. Do zdravotnického zařízení ho převezla záchranná služba.

"Pro jeho záchranu nemocnice udělala vše, ale pomoci mu už ani specializovaná intenzivní péče nedokázala. Pacient měl totiž rozsáhlé nádorové onemocnění s pokročilými metastázami do dalších orgánů. Nákaza koronavirem jeho smrt bohužel uspíšila," uvedla mluvčí nemocnice Irma Kaňová.

Muž narozený v roce 1975 byl hospitalizován na infekčním oddělení na stanici připravené pro pacienty s pozitivním výsledkem testu na koronavirus. "Jeho zdravotní stav se velmi rychle zhoršoval, proto byl přeložen na k tomu účelu vytvořenou a komplexně vybavenou jednotku intenzivní péče, kterou jsme speciálně vyčlenili právě pro pacienty nakažené koronavirem s těžkým průběhem onemocnění" uvedl ředitel nemocnice Norbert Schellong.

Podle něj zdravotníci stav pacienta konzultovali také s kolegy z Fakultní nemocnice Ostrava. "Přestože naši lékaři a sestry dělali maximum, byl boj s tak rozsáhlým multiorgánovým selháním kvůli pokročilému nádorovému onemocnění marný. Tento stav byl bohužel doplněn a komplikován těžkým zápalem plic, způsobeným v souvislosti s koronavirovou nákazou, který by normálně pro člověka v jeho věku nebyl tak fatální," doplnil Schellong. Podle něj je nemocnice připravena poskytnout rodině psychologickou podporu.

První případy nemoci COVID-19 byly v ČR potvrzeny 1. března. Do dnešního rána se nákaza potvrdila u 1289 lidí, většina z nich má mírný průběh a stůně v domácí karanténě. Hospitalizovaných je podle akutálních dat Ústavu zdavotnických informací a statistiky zhruba deset až 11 procent nakažených, pětina z nich potřebuje intenzivní péči.

První vyléčené potvrdila 16. března Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, celkem mělo dva negativní testy s odstupem nejméně 24 hodin sedm pacientů, jsou tak považovaní za vyléčené.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Adam Vojtěch (ANO)