Počet nakažených v ČR dál stoupá, potvrzeno 1289 případů!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

24. března 2020 9:03

Česko má k dnešnímu ránu 1289 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Aktualizované údaje k 8:45 zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví na webu. K půlnoci to bylo 1287 případů, řekl předtím na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Během pondělka tak přibylo 126 případů. Denní počet testovaných podle ministra stoupá, v pondělí bylo provedeno 2247 testů, celkem přes 19.600.

Podle ministra se naplnilo očekávání, že po víkendovém poklesu počtu testovaných jejich počet opět vzrostl. "Navýšili jsme také počet laboratoří, které jsou zapojeny do systému, aktuálně jich je 51," uvedl. Předpokládá, že s navyšováním kapacit dál počet vyšetřených pacientů ještě poroste.

V pondělí se z nemoci COVID-19, kterou virus způsobuje, vyléčil sedmý pacient - Japonec, který žije v Olomouci. Česko má zatím jednu oběť, v neděli večer zemřel pětadevadesátiletý senior v pražské Nemocnici na Bulovce, který trpěl dalšími zdravotními potížemi.

První tři případy onemocnění COVID-19 se v republice objevily 1. března. Největší denní nárůst od vypuknutí epidemie zaznamenalo Česko ve čtvrtek 19. března, kdy přibylo 205 případů nákazy, v dalších dnech byly přírůstky nižší. Přísná karanténní opatření, která stát kvůli nákaze zavedl, by se mohla začít uvolňovat zhruba od poloviny dubna, pokud bude méně než 8500 nakažených, řekl o víkendu šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula.

Česko bylo před týdnem po Itálii, Španělsku a Rakousku čtvrtou evropskou zemí, která přistoupila kvůli koronaviru k omezení pohybu obyvatel. Opatření o několik dní později doplnil zákaz vycházení bez zakrytí nosu a úst. Jsou zavřené školy, restaurace, kulturní i sportovní zařízení i většina obchodů s výjimkou těch, které prodávají potraviny či drogerii, nefunguje většina služeb, mnohé firmy včetně velkých automobilek přerušily výrobu.

V pondělí kabinet omezení volného pohybu osob v celé České republice a další restriktivní opatření prodloužil zatím do středy 1. dubna.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika Adam Vojtěch (ANO) ministerstvo zdravotnictví nemoci