Kritická čísla: Když koronavirus nakazí 8500 a 10 000 Čechů, přijdou VELKÉ ZMĚNY!

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

23. března 2020 11:38

8500 nakažených a 10 000 nakažených. To jsou čísla, která budou v příštích dnech pro Česko zásadní. Pokud totiž míra nemocných nepřesáhne první z nich, život v Česku se vrátí do normálu. Pokud ale přesáhne druhé zmíněné, nastanou přísné zákazy!

Pokud na konci března bude méně než 8500 nakažených, bude podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly v Česku v dalších deseti dnech možné uvolňovat vyhlášená opatření. Řekl to v České televizi (ČT).

Omezení pro volný pohyb, obchody a úřady měla podle dosud platných mimořádných opatření skončit v úterý 24. března v 06:00. Prodloužit omezení do 1. dubna ale navrhne na pondělním jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Zákaz vycházení kvůli šíření koronaviru ale není podle Prymuly zatím na místě, pokud budou lidé dodržovat již přijatá opatření. Vládě by takové nařízení navrhl v případě, že počet nakažených přesáhne hranici 10 000.

Kvůli nemoci je v České republice nouzový stav. Vláda apeluje na lidi, že pokud budou tyto restrikce dodržovat, další zpřísnění nebude třeba a šíření epidemie se podaří zvládnout.

Roušky bude podle Prymuly potřeba nosit do doby, než budou přibývat jen desítky případů denně. Doporučuje ty látkové. Pokud by lidé používali jednorázové, bylo by jich potřeba 300 milionů měsíčně, což současné zásobování neumožňuje.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika