Počet nakažených v ČR stoupl na 1165, koronavirus má první oběť!

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Autor: stars24.cz, ČTK

23. března 2020 9:36

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku stoupl na 1165. Během neděle přibylo 114 nových případů a první pacient s nemocí COVID-19 zemřel. Stalo se tak tři týdny od oznámení prvních případů nákazy novým koronavirem v Česku.

Z nemoci se doposud vyléčilo šest pacientů, testováno bylo celkem 17.377 lidí. Vyplývá to z aktualizovaných dat ministerstva zdravotnictví na webu ke koronaviru.

S nemocí COVID-19 zemřel v neděli večer pětadevadesátiletý senior v pražské Nemocnici na Bulovce. Muž byl do nemocnice přijat 18. března, umístěný byl na standardním lůžku na infekční klinice. Trpěl řadou zdravotních problémů jako chronické srdeční selhání, chronická ischemická choroba srdeční a měl kardiostimulátor. Důvodem úmrtí bylo celkové vyčerpání organismu, uvedl ošetřující lékař Infekční kliniky Nemocnice na Bulovce.

V nemocnicích se v neděli s nemocí COVID-14 léčilo více než 70 pacientů, na jednotkách intenzivní péče byla asi dvacítka nemocných a zhruba desítka pacientů potřebovala plicní ventilaci. Jeden muž v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) je na speciálním přístroji, který okysličuje krev. Nemocnice pro něj od americké firmy Gilead získala povolení použít experimentální lék remdesivir, z USA ale ještě nedorazil. Společnost mezitím v neděli oznámila, že přestává "kvůli přílišné poptávce v posledních dnech" udělovat povolení k pokusné léčbě. Jedinou výjimku budou tvořit těhotné ženy a děti mladší 18 let.

Nakažených je nejvíce v Praze, podle dat hygieniků jich bylo k nedělnímu podvečeru 345, za 24 hodin přibylo 46 nových případů.

Testů bylo v neděli provedeno téměř 1800, v sobotu to bylo zhruba o stovku více. Vláda podle předsedy Ústředního krizového štábu Romana Prymuly chystá nový systém testování nakažených, který bude mít pět koordinátorů a zapojí se do něj i armáda. Díky zapojení laboratoří včetně Akademie věd ČR bude kapacita tisíců testů za den.

V zemi platí nouzový stav, výrazné omezení volného pohybu a cestování a další nebývale restriktivní opatření, která mají zabránit šíření nákazy. Dnes vláda zřejmě ještě zpřísní nebo zakáže cestování za prací takzvaných pendlerů, tedy lidí, kterým stát dosud dovoloval vycestovat za zaměstnáním do 100 kilometrů od českých hranic.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) nemoci ministerstvo zdravotnictví