Češi PŘIJDOU O VELIKONOCE? Expert řekl, kdy Česko zavede ZÁKAZ VYCHÁZENÍ!

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

22. března 2020 15:26 | Aktualizováno: 24. března 2020 18:16

Koronavirus už několik dní ovlivňuje život všech občanů Česka. Zatím se nezdá, že by se měla situace zlepšovat, naopak. Pokud bude počet nakažených přibývat, hrozí úplná karanténa, tedy prakticky zákaz vycházení, až na výjimky. Už teď je ale jasné, že Velikonoce si letos lidé neužijí.

"Navrhnul bych zákaz vycházení vládě, pokud by bylo nakažených přes 10.000 lidí," uvedl Prymula v pořadu Partie televize Prima. Přísná karanténní opatření by se podle něj mohla začít rozvolňovat zřejmě od poloviny dubna, protože ekonomiku velmi dusí.

To by znamenalo, že během Velikonoc budou nadále platit buď současná, nebo i přísnější opatření. Vzhledem k tomu že vláda lidem nedoporučila návštěvy, Češi se budou zřejmě letos muset obejít bez tradiční pomlázky.

Vláda ostatně už delší dobu apeluje na lidi, že pokud budou restrikce dodržovat, další zpřísnění nebude třeba a šíření epidemie se podaří zvládnout. Pokud by se ale na Velikonoce rozběhli k příbuzným a známým, hrozí zhoršení situace.

Pokud se naopak situace zlepší, tak se podle ministra Vojtěcha Adama (ANO) budou opatření rušit opačně, než byla zaváděna. Poslední zavedená budou rušena jako první.

Jako jedno z posledních chce ministerstvo rušit uzavření škol. Podle ministra to bude zřejmě na přelomu května a června. Prymula uvedl, že by bylo zřejmě možné nějak uspořádat maturitní zkoušky, v úvahu podle něj připadá také zkrácení dvouměsíčních letních prázdnin.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika