Nakažený taxikář dostane lék na koronavirus! V nemocnici se od něj nakazily sestry!

Thomayerova nemocnice

Autor: stars24.cz, ČTK

22. března 2020 9:19

V Thomayerově nemocnici v Praze-Krči jsou čtyři zdravotní sestry nakažené nemocí COVID-19, na výsledky testů páté se čeká. Dvě se nakazily od pacienta, který je v současné době hospitalizovaný ve vážném stavu ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (VFN).

Další tři nakažené sestry jsou z oddělení následné péče. Kde se nakazily, není jasné. Informace České televize potvrdil ČTK mluvčí nemocnice Petr Sulek.

Muž, o kterého v současné době pečuje VFN a požádala pro něj o experimentální lék remdesivir, ležel na plicním oddělení. Pro celkové zhoršení zdravotního stavu a podezření na počínající zápal plic byl hospitalizovaný od 10. března.

Muž nepřicestoval z rizikových zemí, takže k němu zdravotníci nepřistupovali jako k možnému nakaženému. Byl léčený kvůli zápalu plic. "Posléze se však objevily potíže s dechem, a proto byl proveden test na přítomnost koronaviru - COVID 19, který jej bohužel potvrdil. Nemocný byl následně bariérově izolován a přeložen ihned na JIP," uvedl ve středu mluvčí nemocnice. Poté byl muž převezen do VFN, kde je napojený na přístroj, který mu okysličuje krev.

Personál, který muže ošetřoval, byl poté umístěný do karantény. "U dvou zdravotních sester se nákaza potvrdila," řekl ČTK Sulek. Podle náměstka ředitele nemocnice pro léčebnou péči Petra Čecha bylo v karanténě celkem 26 zaměstnanců plicního oddělení. "V současné době funguje (plicní oddělení) velice omezeně," řekl v České televizi. Dalších šest lidí je v karanténě z oddělení následné péče, kde je 25 pacientů. Všichni jsou ale podle Čecha bez příznaků.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Nemocnice Thomayerova Zdravotnictví