Počet nakažených v ČR se dál zvyšuje, potvrzeno 774 případů!

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: stars24.cz, ČTK

20. března 2020 9:57 | Aktualizováno: 20. března 2020 13:31

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku stoupl na 774. Ve čtvrtek přibylo 205 nakažených, což je dosud nejvyšší denní nárůst. Vyléčeni zůstávají už od pondělí tři pacienti.

Testováno bylo v Česku přes 11.600 lidí. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví. Ministerstvo zdravotnictví by dnes mělo zveřejnit i aktuální počty lidí v karanténě.

Podle čtvrtečních informací ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je 63 nakažených v nemocnicích, pět ve vážném stavu.

Podle údajů krajských hygienických stanic, které nezohledňují všechny pozitivní nálezy včetně laboratoří, je lidí s prokázanou nákazou COVID-19 celkem 550. Nejvíce infikovaných má Praha (121), na ní se dotahuje Středočeský kraj s 89 případy, nejméně nákaz eviduje Liberecký kraj (7). Mezi nakaženými převažují muži nad ženami v poměru 296 ku 254.

Co se týče věkových skupin, nejvíce potvrzených případů (108) je mezi 35 až 44 lety, kde dominují muži s 69 případy. U seniorů nad 65 let, kteří jsou považování za nejvíce ohroženou skupinu, je prokázáno 73 případů nákazy. I tady převažují muži.

V zahraničí se nakazilo 41 procent pacientů, zbytek v Česku. Lidé se infikovali zejména v Itálii a Rakousku. Místy nákazy jsou ale také Německo, USA, Španělsko, Británie, Belgie, Irsko, Egypt, Maďarsko, Francie, Izrael, Švýcarské, Slovensko, Thajsko, Řecko, Švédsko, Albánie, Indonésie, Portugalsko, Spojené arabské emiráty a Nizozemsko.

Dnes by měl opět jednat Ústřední krizový štáb. O koronaviru bude s prezidentem Milošem Zemanem dnes večer v Lánech mluvit premiér Andrej Babiš (ANO). Není ani vyloučeno další jednání vlády.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) nemoci