Česko je RÁJEM ROUŠEK! Lidí šijí i 13 hodin denně!

Zdravotnické roušky, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

19. března 2020 18:15

Čeští návrháři podle zjištění projektu Life is Fashion šijí nyní roušky osm až 13 hodin denně. Výroba jedné jim zabere mezi deseti a 20 minutami, náklad na roušku bez započítání personálních výdajů je zhruba 100 korun.

Většina návrhářů nabízí roušky zdarma, šije je pro nemocnice, charity, různým firmám, ale také běžným lidem. Vyplývá z ankety mezi 50 návrháři, kterou uskutečnil projekt Life is Fashion podporující lokální tvůrce.

Kvůli zavřeným obchodům, zrušeným přehlídkám a dalšímu ochromení běžného režimu mají návrháři téměř nebo zcela pozastavené příjmy. "Věřím, že jakmile pomine tento nouzový stav, lidé si na návrháře vzpomenou i za pár měsíců a také je podpoří nákupem jejich tvorby. Protože české návrháře, tak jako i jiné obory, jistě čeká těžká doba," uvedla Pavlína Vít z projektu Life is Fashion.

Většina návrhářů, která se dala na šití roušek, nezvládá poptávku uspokojit. Lidé je oslovují především na sociálních sítích. Návrhářka Tatina Kovaříková zásobuje rouškami štáb ČT, televizi Nova nebo Vinohradskou nemocnici. Návrhář Miroslav Bárta roušky šije týden. Vyrobil jich zhruba 600 a přibližně 1000 dalších má nastříhaných a pracuje na jejich kompletaci.

"Obvolala jsem, koho jsem mohla kvůli látkám, a poprosila studenty UMPRUM, kteří ochotně přišli do ateliéru pomáhat. Rozdala jsem jim látky a kdo může, šije doma. Současně ale sháním peníze na náklady, abychom mohli výrobu maximálně zvýšit do té doby, než to bude akutně potřeba, protože naše zdroje jsou samozřejmě omezené a brzy se vyčerpají," řekla designérka a majitelka značky LEEDA Jana Kutálková.

Podle průzkumu návrháři šijí dvouvrstvé roušky ze 100procentní bavlny. Lidé by podle návrhářů měli roušku po každém použití vyvařit ve vodě ohřáté na 100 stupňů Celsia.

Vláda ve středu rozhodla, že ode dneška se lidé nesmějí pohybovat nikde mimo domov bez zakrytých úst a nosu. Roušky jsou přitom nedostatkovým zbožím, které chybí zdravotníkům i dalším profesím, které denně přícházejí do přímého kontaktu s dalšími lidmi.

Radnice Prahy 1 zařizuje od dnešního dne distribuci šitých roušek. Plánuje zájemcům dodávat i látky na jejich výrobu. ČTK to řekl za radnici Prahy 1 Patrik Kuba. Sběr šitých roušek spustila první městská část dnes dopoledne. V budově radnice se jich dosud sešlo 200.

"Roušky nejprve poputují na dezinfekci do nemocnice Na Františku a poté budou distribuovány dále. Podomácku vyrobené roušky poputují do nemocnice Na Františku, do nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského či seniorům.

Roušky pro Prahu 1 podle Kuby šijí dobrovolníci, seniorky z tamních domovů pro seniory či například handicapované mladé ženy z chráněné dílny Inspirace se sídlem v ulici Ve Smečkách. Zapojili se také některé krejčovské salony. Látky použité na výrobu roušek jsou z vlastních zdrojů dobrovolníků, podle Kuby však radnice jedná s krejčovstvími na území městské části o poskytnutí materiálu potřebného k výrobě.

O tom, že zájemci mohou roušky nosit do budovy radnice, informovala Praha 1 na svých sociálních sítích ve středu. První roušky mohli zájemci nosit dnes od 9 do 12 hodin. Sběrné místo na radnici ve Vodičkově 18 bude ve stejném čase otevřeno i v pátek 20. března a celý příští týden.

Podobná aktivita vznikla v Praze 3. Roušky, které ušili lidé z Prahy 3, nosí například bezdomovci, uvedla vedoucí Informačního centra Prahy 3 Eva Slezáková. Z Informačního centra Prahy 3 putovaly v minulých dnech roušky například pečovatelům v sociálních službách či lidem bez domova v noclehárnách. Nyní se podle Slezákové šije pro seniory z Prahy 3.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika Zdravotnické roušky