Ošetřovné: Ministryně Maláčová čelí nepříjemným dotazům!

Jana Maláčová (ČSSD)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

18. března 2020 8:43

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová čelí nepříjemným dotazům rodičů, kteří v současné situaci nedosáhnou na ošetřovné. Sociálnědemokratická politička tvrdí, že ve věci ještě nepadlo finální rozhodnutí.

Ošetřovné by se mělo vyplácet za celou dobu epidemie, co budou platit zákazy a školy zůstanou zavřené. Činit by pro zaměstnance mělo 60 procent denního základu výdělku na dítě do deseti let jako dosud. Vyplývá to z vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) po včerejším jednání vlády. 

Živnostníci, kteří na ošetřovné nemají nárok, by měli dostat peníze z programu ministerstva průmyslu. Kabinet opatření chce upravit svými nařízeními, ne novelami. Nebude tak Sněmovnu žádat o vyhlášení legislativní nouze a rychlé schvalování zákonů.

Ministryně Jana Maláčová mezitím na sociálních sítích čelí nepříjemným dotazům. „Paní ministryně nějak se pozapomnělo na rodiče dětí nad 10 let… Mému synovi je 10 a půl roku, restaurace, kde pracuji, je zavřená. Co mám teď dělat? Ošetřovné si vzít nemůžu, tak co mi radíte? Mohli jste tu věkovou hranici posunout,“ píše jí nespokojený rodič na twitteru.

„Já chtěla na 15 let, uvidíme, ještě není rozhodnuto finálně,“ odpověděla včera Maláčová (ČSSD). Ošetřovné se nyní vyplácí zaměstnancům s nemocenským pojištěním po dobu devíti dnů na děti do deseti let, samoživitelkám a samoživitelům pak až 16 dnů na školáky do 16 let.

Témata: ošetřovné Jana Maláčová (ČSSD) děti rodina Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)