Domácí roušky jsou hitem v MHD, ze dne na den se staly samozřejmostí!

Hromadná doprava v Brně

Autor: stars24.cz, ČTK

17. března 2020 11:33

Cestující s rouškami v brněnské MHD i v krajské dopravě se kvůli šíření nemoci COVID-19 stali téměř ze dne na den zcela běžným jevem. V Brně ode dneška nesmí bez alespoň improvizovaného zakrytí nosu a úst lidé do tramvaje, trolejbusu či autobusu vůbec nastoupit, ve vlacích a krajských autobusech platí zatím pouze doporučení.

V Brně počet lidí ve vozech dramaticky poklesl, v krajské dopravě je podle mluvčího společnosti Kordis JMK Květoslava Havlíka situace proměnlivá, ale jezdí většinou jen ti, kterým nezbývá jiná možnost.

Kvůli poklesu počtu cestujících již od středy začnou jezdit v Brně autobusy a trolejbusy podle prázdninového jízdního řádu. V krajské dopravě jezdí nyní autobusy podle jízdního řádu pro jarní prázdniny a od příštího pondělí budou jezdit všechny spoje podle letních jízdních řádů, což znamená výrazně méně spojů. Dopravci mají problém i s obsazením směn kvůli tomu, že mnozí rodiče zůstávají doma s dětmi.

Na celé jižní Moravě nyní nelze také nastupovat do autobusů předními dveřmi a prostor kolem kabin řidičů je oddělený páskou, aby byli chráněni před nákazou. Kvůli tomu v krajských autobusech není nutné označovat jízdenku. "Označovač je pouze u řidiče, takže lidé si mohou jízdenku označit například při přestupu," řekl Havlík. Doporučuje však lidem maximálně využívat elektronických jízdenek a minimalizovat nákupy papírových jízdenek.

Okresní města Blansko, Vyškov a Znojmo se také rozhodla, že městské autobusy budou u nich zatím zdarma.

Témata: Zdravotnické roušky doprava MHD Brno Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)