Roman Šmucler: Koronavirus a zubaři? Panuje nervozita!

Roman Šmucler 3

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

16. března 2020 9:33

Roman Šmucler momentálně zodpovídá za tuzemské zubaře, není proto divu, že ho vůbec netěší situaci kolem dostupnosti zdravotnických pomůcek. Ve stomatologických ordinacích prý panuje nervozita.

Romana Šmuclera si asi všichni pamatujeme jako moderátora pořadu Tabu, dnes je ale především šéfem České stomatologické komory a podle svých slov zodpovídá za 11 tisíc zubařů a 60 tisíc sestřiček. „Máme vůči nim povinnosti a musíme jim dát informace. Některým zubařům je přes 70 let, stále pracují, jsou nervózní, protože nemají respirátory. Pro ně je to velmi nebezpečné,“ řekl k současné situaci.

V pořadu Interview ČT24 konstatoval, že na vládu naléhal, aby záležitost řešila. „Poslali jsme před časem požadavky na to, co se má splnit, připravili jsme velmi konkrétní plán. Až po jednání s premiérem se nám podařilo dosáhnout toho, že stát vůbec začal hlídat, kde je dezinfekce či respirátory,“ prozradil dle webu ct24.ceskatelevize.cz.

„Teď se posílají krajům, musím se dohadovat s několika hejtmany, kteří nemají zdravotnické vzdělání. Rozeslali jsme na každý kraj plán, kolik je toho potřeba do ordinací, reakci jsme nedostali,“ vysvětlil Šmucler, jak je to s respirátory.

Na závěr dodal, že on sám se v praxi snaží filtrovat pacienty, kteří jsou nemocní, nebo byli v některé z rizikových oblastí. K podpisu jim dává dotazník, v němž by neměli zatajit pobyt v rizikovém místě. Drtivá většina lidí je podle něj slušných a zodpovědných.

Témata: Roman Šmucler Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) zubaři