Koronavirus v Česku: Nakažení taxikáři jsou V KRITICKÉM STAVU!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. března 2020 17:15

Stav dvou taxikářů, kteří jsou nakaženi koronavirem je vážný, jeden leží v Nemocnici Na Bulovce, druhý ve Všeobecné fakultní nemocnic (VFN). Jeden pacient připojen na mimotělní oběh, je ale stabilizovaný.

O novém případu nákazy taxikáře dnes hovořil premiér Andrej Babiš (ANO) v dnešní partii na Primě. Pacient byl v noci převezen z Thomayerovy nemocnice v pražské Krči do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Jeho stav je vážný, je ale stabilizovaný.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dnes řekl, že pacientů ve skutečně kritickém stavu jsou jen jednotky. "Jsou to dva taxikáři, pražští taxikáři, kteří pracovali pro stejnou službu nebo aplikaci. A oba dva nemají žádnou cestovatelskou anamnézu. To znamená, jsou to pacienti, kteří se od někoho nakazili, a my nevíme přesně od koho, není tam ta cestovatelská anamnéza, že by byli v zahraničí, nebo že by vědomě byli v kontaktu s někým, kdo v zahraničí byl, což je zatím taky většina potvrzených případů," řekl ministr České televizi po jednání prezidentova expertního týmu v Lánech.

Podle ministra jde o takzvaný komunitní přenos. "Bohužel, oba dva jsou ve velmi vážném stavu, v kritickém stavu, napojení na plicní ventilaci na jednotce intenzivní péče," popsal. Ministr dnes také řekl, že mezi kritickými případy není žádné dítě a většina pacientů má jen lehčí průběh.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Taxi