Do kdy jsou zavřené školy? Školáky možná čeká zlomový rok

Děti ve škole, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. března 2020 10:31

V rámci opatření proti šíření nového typu koronaviru jsou uzavřeny školy. Jak dlouho zůstane doma asi 1,7 milionu dětí a mladých lidí nikdo ale neví, minimální doba jsou dva týdny, hovoří se ale i o měsíci. To by mohl být pro řadu školáků problém.

Základní, střední, vyšší odborné i vysoké školy vláda v úterý uzavřela na neurčito. Na zřizovatelích nechala uvážení chodu mateřských škol, mimořádné opatření se na ně nevztahuje.

Doma tak zůstalo asi 1,7 milionu dětí a mladých lidí, převážně žáků základních škol, kterých je zhruba 953 000. Desetitisíce studentů se přitom mají v těchto dnech připravovat na přijímací zkoušky na střední školy nebo na maturitu. 

Odborníci, ministerstvo zdravotnictví i ministerstvo školství se shodují na tom, že vše záleží na situaci, která bude panovat ke konci března. Podle slov ministra školství Roberta Plagy se v tuto chvíli počítá s harmonogramem přijímacích zkoušek a maturit tak, jak je naplánovaný.

Samo ministerstvo ale dodává, že mohou nastat změny, které případně oznámí. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula dokonce dodal, že zrušení opatření předpokládá až za měsíc.

Žáci tak přijdou o desítky až stovky vyučovacích hodin a hrozí, že budou silně pozadu oproti doporučenému studijnímu plánu. Plaga v Televizních novinách nevyloučil, že by se proto mohl žákům a studentům prodloužit školní rok až do letních prázdnin.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Školství