ČESKO V IZOLACI! Stát zavírá hranice pro vlastní občany i cizince!

Česká státní hranice 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

13. března 2020 12:12 | Aktualizováno: 13. března 2020 12:37

Premiér Andrej Babiš (ANO) po dnešním jednání vlády oznámil další opatření. Vláda rozhodla, že zakazuje občanům České republiky vycestovat z území České republiky. Zároveň začne platit zákaz vstupu pro všechny cizince s výjimkou těch s přechodným pobytem nad devadesát dní nebo s trvalým pobytem.

Vláda od soboty zakáže přítomnost v bazénech či infocentrech

Vláda od sobotních 06:00 zakáže přítomnost veřejnosti v bazénech a turistických informačních centrech. Od stejného času zakáže přítomnost na venkovních i vnitřních sportovištích s účastí přesahující ve stejný čas 30 lidí. Na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Od soboty 06:00 vláda též zakazuje prodej na tržnicích a tržištích, jako je pražská Sapa.

Vláda zakázala cestování Čechů do zahraničí i vstup cizincůmVláda zakázala vycestování z ČR do zahraničí českým občanům a cizincům s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dnů. Zákaz začne platit v noci z neděle na pondělí. Ve stejný čas začne platit také zákaz vstupu všech cizinců na území České republiky.

Ministr vnitra stanoví výjimky, týkat se budou například přeshraničního styku.

Vláda zakáže od půlnoci na sobotu návštěvy ve věznicích

Vláda zakáže kvůli šíření koronaviru s účinností od půlnoci na sobotu návštěvy ve věznicích a detenčních ústavech. Vězňům bude umožněno více telefonovat s příbuznými a změní se také systém doručování balíků.

Vězeňská služba už dříve zavedla kvůli nebezpečí šíření nákazy koronavirem povinné bezkontaktní měření tělesné teploty u všech, kdo vcházejí do věznic či detenčních ústavů. K zákazu návštěv odsouzených ale sama dosud nepřistoupila.

Zákaz návštěv ve věznicích byl už dříve vyhlášen také v Itálii, která je z evropských zemí nejpostiženější šířením nového typu koronaviru. Vzpoury, které v návaznosti na tento krok vypukly v téměř třech desítkách věznic, si vyžádaly 12 obětí. Podle agentury Reuters většina zemřela na předávkování léky, které požili, když se dostali do vězeňských ošetřoven. Také Slovensko už dříve zakázalo návštěvy ve věznicích.

Vláda uvolnila 500 milionů korun na nákup respirátorů a roušek

Vláda uvolnila z rozpočtové rezervy 500 milionů korun pro ministerstvo zdravotnictví na nákup ochranných pomůcek proti koronaviru. Na tiskové konferenci to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) podle něj má připravit krizovou distribuci respirátorů a roušek, podrobná opatření projedná vláda v pondělí.

"Je potřeba definovat, kdo potřebuje respirátory. Je potřeba zavést krizovou distribuci. Jsou nakoupeny i roušky. V pondělí budeme o tom podrobně jednat," řekl Babiš. Podle něj by ochranné pomůcky v první řadě mely dostat záchranná služba a krajské nemocnice s infekčním oddělením.

Témata: Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Andrej Babiš hranice