Nové případy! Koronavirus má v Česku 117 lidí, taxikář dál ve vážném stavu!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

13. března 2020 8:00

Počet případů nákazy novým koronavirem v Česku se k dnešní 07:00 zvýšil na 117, během noci přibyl jeden nový pacient z Jihomoravského kraje. Testům se dosud podrobilo 2353 lidí. Uvedlo to ministerstvo zdravotnictví na svém webu. Podle dosavadních informací byli dva lidé s onemocněním COVID-19 ve vážnějším stavu. Kvůli nákaze platí v Česku nouzový stav, ráno se znovu schází vláda.

"Z celkového počtu 2353 otestovaných je v tuto chvíli 117 pozitivních pacientů. Alespoň jeden případ už má každý kraj, nejvíce je jich přitom v Praze, Středočeském a Ústeckém kraji," uvedlo dnes ráno ministerstvo na twitteru. Hygienici se nadále snaží hledat lidi, s nimiž byli infikovaní v kontaktu.

V úterý přibylo v Česku 25 nových případů nákazy koronavirem, za středu se počet zvýšil o 31 nakažených a ve čtvrtek o 22.

Čerstvá čísla ke koronaviru. Vyšetřili jsme celkem 2353 vzorků, z toho bylo 117 pozitivních, testuje 18 laboratoří. V noci přišel jeden pozitivní případ z Jihomoravského kraje. Doporučuji sledovat https://t.co/3mbH9UJyt1. Další aktualizace bude ve 14 hodin.

— Adam Vojtěch (@adamvojtechano) March 13, 2020

Většina pacientů má podle něj lehčí průběh onemocnění, případně jsou v domácí izolaci. "Závažnější případy jsou dva. Pacient v Prostějově, trpí pneumonií. A jeden pacient na Bulovce je na plicní ventilaci na JIP. Starší pacientka v Brně je již ve stabilním stavu," uvedl ve čtvrtek ministr Adam Vojtěch (za ANO). Ministerstvo zdravotnictví by dnes mělo zveřejnit aktuální počty lidí v karanténě.

Testy na koronavirus provádí už 18 ověřených laboratoří. Kontrolují vzorky odebrané zdravotníky, jsou mezi nimi i soukromá zařízení. I lidé, kterým testování nedoporučí lékař či hygienik, se mohou nechat otestovat, musí si to ale sami zaplatit.

Vláda ve čtvrtek kvůli ochraně zdraví obyvatel před koronavirem vyhlásila v Česku na 30 dní nouzový stav. Omezení se dotknou cest do zahraničí a večerního provozu restaurací. Zavřená jsou divadla, kina, krytá sportoviště, kluby, knihovny či galerie. Zakázány jsou akce nad 30 účastníků. Už od středy jsou uzavřeny základní, střední i vysoké školy, hodně měst zavřela či zavře i mateřské školy.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Adam Vojtěch (ANO) ministerstvo zdravotnictví