"NEVYKUPUJTE POTRAVINY! Obchody a prodavačky v Česku KOLABUJÍ!" varuje Babiš!

Vykoupené obchody 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

12. března 2020 21:20

Obchodní řetězce jsou podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zásobovány na 95 procent, takže nehrozí nedostatek potravin. Premiér to dnes uvedl na twitteru po schůzce se zástupci řetězců, na které mluvili o opatřeních státu kvůli šíření nového typu koronaviru. "Prodavačky i obchody kolabují," řekl Babiš v televizi.

Babiš diskutoval s představiteli řetězců také třeba o balíčcích potravin pro seniory, kteří patří k lidem, u nichž hrozí nejvážnější zdravotní potíže při nákaze koronavirem.

Vláda dnes kvůli koronaviru vyhlásila na 30 dní nouzový stav, během kterého bude mimo jiné omezen provoz restaurací. Babiš dnes v médiích opakovaně žádal občany, aby ani za této situace nenakupovali potraviny do zásoby. "Zásoby potravin fakt nedojdou. Není opravdu důvod, dnes obsadit a vykoupit supermarkety," uvedl na twitteru.

"Informoval jsem zástupce všech obchodních řetězců o aktuálních opatřeních vlády. Zítra (v pátek) se potkají i s novou hlavní hygieničkou a budou konzultovat další případná opatření. Bavili jsme se i o možnostech speciálních balíčků potravin pro seniory," popsal schůzku premiér. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) k tomu na twitteru doplnila, že stát zvažuje i donášku potravin pro seniory ve spolupráci s restauracemi.

"Všechny naše prodejny jsou dostatečně zásobeny, nezaznamenáváme žádné výkyvy. Nynější zvýšenou poptávku zákazníků po čerstvých produktech jsme schopni bez problémů pokrýt," řekla například mluvčí řetězce Kaufland Renata Maierl. Podle mluvčího obchodů Albert Jiřího Marečka je aktuální zájem zákazníků o potraviny srovnatelný s nákupy před prodlouženým víkendem.

Témata: Obchody Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Andrej Babiš