ZAVŘENÍ HRANIC kvůli koronaviru? 11 otevřených přechodů a povinné kontroly!

Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

12. března 2020 10:21 | Aktualizováno: 12. března 2020 13:48

Ministr vnitra a místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD) dnes rozhodne o znovuzavedení kontrol na německých a rakouských hranicích. Od páteční půlnoci bude zakázáno přecházet hranice jinde než na 11 hraničních přechodech. Hamáček po vládě také chce, aby vyhlásila nouzový stav.

Před mimořádným jednáním vlády k situaci kolem šíření nového typu koronaviru to řekl novinářům a napsal na twitteru. Kategoricky popřel informace, že se chystá karanténa Prahy či uzavření obchodů.

"Již není na co čekat, vláda by dnes měla rozhodnout o vyhlášení nouzového stavu," uvedl Hamáček. Nouzový stav podle něj vládě umožní efektivněji řídit krizovou situaci.

Hamáček dnes v rámci svých kompetencí rozhodne o znovuzavedení hraničních kontrol na německých a rakouských hranicích. Opatření začne platit od páteční půlnoci. Otevřeno bude pouze 11 přechodů, ostatní budou uzavřeny.

Pokud by podle něj byly hranice už nyní zcela uzavřeny, znamenalo by to obrovské komplikace, mimo jiné problémy s návratem českých občanů nebo s dovozem zboží.

Témata: Jan Hamáček hranice Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)