Kdy zmizí koronavirus? Z USA přišlo VAROVÁNÍ!

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

11. března 2020 12:17 | Aktualizováno: 17. března 2020 12:06

Nový koronavirus se dál šíří po Česku i zbytku světa a všechny pochopitelně zajímá, zdali mu lidstvo vystaví stopku. Zatímco někteří lidé se upínají k lékům nebo vakcíně, jiní doufají, že se virus přestane šířit. Jak pravděpodobná je druhá možnost?

Kdy zmizí koronavirus? Tak zní jedna z nejčastějších otázek posledních dní. Americký prezident Donald Trump včera vyzval Američany, aby kvůli koronaviru zachovali klid, protože infekce nakonec zmizí. Prakticky zároveň ale přišlo ze zámoří varování.

Podle nejnovější studie týmu amerických vědců, o které píše server týdeníku Focus, se šíření nákazy novým koronavirem nezastaví se zvýšením teplot, jak dosud tvrdili někteří odborníci. O sezonnosti viru byli přesvědčeni např. lidé z laboratoře berlínské nemocnice Charité.

Američtí experti to doložili simulací přenosu viru do roku 2025, podle které šíření nákazy výrazně nezpomalí. Podle jejich názoru naopak v létě dojde k vrcholu probíhající epidemie. Ze studie vyplývá, že ho máme očekávat mezi červnem a srpnem, až pak by měl následovat ústup.

Celosvětově je nákaza koronavirem momentálně potvrzena v necelých 120 tisících případů, v Česku evidují úřady 64 nakažených. Chorobě podlehly více než 4 tisíce lidí, většina z nich v Číně. Téměř 66 tisíc lidí se naopak uzdravilo.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) nemoci věda