Do kdy jsou zavřené školy? OTÁZKY a ODPOVĚDI pro rodiče dětí!

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

10. března 2020 16:16 | Aktualizováno: 11. března 2020 11:01

Rodiče dětí po celém Česku se dnes ocitli v nejistotě, stát totiž od zítřka zakázal fungování většiny školských zařízení kvůli šíření nového koronaviru. Do kdy budou děti doma? Přinášíme odpovědi na nejpalčivější otázky.

Bezpečnostní rada státu dnes rozhodla, že od středy zruší výuku v základních, středních, vyšších odborných i vysokých školách. Především rodiče menších dětí mají od té chvíle spoustu otázek. Ta nejčastější zní následovně: Do kdy budou zavřené školy?

Opatření bude vláda vyhodnocovat podle vývoje situace, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) na tiskové konferenci na dotaz, na jak dlouho mají být školy uzavřeny. Zatím platí, že jsou tato zařízení uzavřena na neurčito.

Mateřských škol se ovšem zrušení výuky netýká, ujistil Vojtěch. Nejde podle něj o velké kolektivy dětí, navíc by to mělo dopad na rodiče. Ministerstvo školství ale později uvedlo, že ředitelé a zřizovatelé mohou rozhodnout o jejich uzavření stejně, jako v případě škol ostatních.

Rodiče dětí do 10 let bude zajímat informace od ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD). „Zavřená škola a kam s dětmi? Rodiče dětí do 10 let mohou kvůli uzavření školy využít ošetřovné při péči o dítě. Pozor! Potvrzení rodičům v tomto případě vydá pouze škola, nikoli lékař,“ uvedla dnes na twitteru.

Ošetřovné činí 60 procent základu příjmu, člověk ale musí mít nemocenské pojištění. Dávka se pobírá nejdéle 9 kalendářních dnů. Samoživitelům a samoživitelkám s potomky do 16 let se vyplácí až 16 dnů. Pokud by se lidé kvůli opatřením proti šíření koronaviru ocitli ve finanční tísni, mohou požádat podle ministryně také o mimořádnou dávku, která činí až patnáctinásobek životního minima.

Zhruba za dva týdny má také podle situace ministerstvo školství rozhodnout o případném posunu přijímacích zkoušek na střední školy.

Témata: školky děti rodina Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Školství