Koronavirus online: Aktuálně hlásí první případ v Olomouckém kraji!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

10. března 2020 14:34

V Olomouckém kraji je podle hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO) první potvrzený případ nákazy koronavirem. Nakažený Japonec, který žije v Olomouci, leží na infekčním oddělení prostějovské nemocnice. Okleštěk to dnes řekl novinářům během mimořádného zasedání bezpečnostní rady Olomouckého kraje.

"Je to Japonec, který žije v Olomouci a pracuje v Olomouckém kraji. Byl na služební cestě v Anglii a zdržel se chvíli v Mnichově," uvedl Okleštěk, podle kterého muž byl po návratu do Česka od začátku března v karanténě. Muž žije sám a protože se u něj příznaky nemoci postupně zhoršovaly, tak kontaktoval lékaře a nakonec se ukázalo, že je nakažený koronavirem. Skončil na infekčním oddělení Nemocnice Prostějov.

Cestovatelská anamnéza nakaženého muže podle hejtmana odpovídá výskytu koronaviru a klinické příznaky také. "Je to potvrzený výskyt a dá se říci, že máme první koronavir na území Olomouckého kraje," uvedl Okleštěk.

Průběh nemoci u muže hospitalizovaného v Prostějově podle Oklešťka v tutu chvíli není závažný. Zatím nebylo rozhodnuto, zda zůstane v péči lékařů infekčního oddělení Nemocnice Prostějov nebo bude přepraven do pražské nemocnice Na Bulovce.

Česko mělo k dnešnímu ránu 40 lidí s nákazou novým typem koronaviru. Kvůli koronaviru platí ode dneška zákaz návštěv v lůžkových odděleních nemocnic a domovech pro seniory s výjimkou oddělení pro děti či rodičky. Zákaz se netýká také hospiců. Pokračují kontroly na hraničních přechodech na jihu a západě země, při nichž hasiči namátkově měří teplotu řidičům a cestujícím.

Vláda zakázala od dnešních 18:00 konání hromadných akcí o sto a více účastnících, opatření by mělo snížit riziko rozšíření koronaviru v Česku. Od středy bude zastavena výuka na všech školách v Česku s výjimkou mateřských škol.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Olomoucký kraj nemoci